Filadelfijas Bērnu slimnīcā operētais Dāvis atgriežas Latvijā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā no ASV šodien atgriezīsies deviņus gadus vecais Dāvis, kuram tika konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, kuras dēļ zēnam bija nepieciešama operācija Filadelfijas Bērnu slimnīcā, aģentūrai LETA pastāstīja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Respektējot ģimenes un ārstu ieteikumus, precīzu ierašanās laiku Dambiņa neatklāja.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāve Romēna Namniece iepriekš informēja, ka pēc atgriešanās Latvijā deviņgadīgais Dāvis varēs doties mājās, tomēr viņš būs ciešā BKUS ārstu ambulatorā uzraudzībā, lai turpinātu izvēlēto ārstēšanas taktiku un nepieciešamības gadījumā to mainītu vai papildinātu.

Viņa norādīja, ka, pēc ASV ārstu ieskatiem, Dāvis var dodies mājup, bet Filadelfijas Bērnu slimnīcas ārsti kopā ar BKUS mediķiem turpinās analizēt un veikt vēl nepieciešamos izmeklējumus attālināti, lai meklētu cēloni, kura dēļ zēnam radās nopietni veselības sarežģījumi.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Dambiņa, ja gadījumā izdevumi par Dāvja ārstēšanos ASV būs mazāki, nekā sākotnēji plānots, šī nauda nonāks atpakaļ fonda rīcībā. Viņa norādīja, ka tad tiktu izveidots ārkārtas gadījumu uzkrājums.

Atbildot uz jautājumu, kas varēja izraisīt Dāvja saslimšanu, Dambiņa norādīja, ka arī Filadelfijas ārsti to vēl nezina, tomēr «kardioloģiskas vainas nav». Filadelfijas ārsti esot uzsvēruši, ka Dāvis bija un būs viņu pacients, tāpēc nepieciešamības gadījumā Latvijas ārsti turpinās ar viņiem konsultēties.

Kā ziņots, deviņgadīgais Dāvis, kuram konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem, par saziedotiem un valsts piešķirtiem līdzekļiem tika nogādāts ārstēšanai ASV. Tur viņam veiksmīgi veikta operācija.

Dāvja ārstēšana bija iespējama vienīgi ASV, Filadelfijā. Ārstēšanai bija nepieciešami 427 500 ASV dolāri jeb aptuveni 348 000 eiro. Iedzīvotāji dažu dienu laikā saziedoja 317 173,95 eiro, savukārt valsts piešķīra 100 000 eiro.

Dāvis ir pirmais pacients, kuram ir nepieciešama ārstēšana ārpus Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas un kura medicīnisko manipulāciju izmaksas ir tik augstas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu