Prognozē lielu un nopietnu gripas epidēmiju (64)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: USACE Europe District, CC BY-SA 2.0

Latvijas Infektoloģijas centrā šā gada pirmajās divās nedēļās konstatēti 50 saslimšanas gadījumi ar gripu, trešdien intervijā «Rīga TV24» sacīja centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Viņa informēja, ka pagājušā gada pēdējā nedēļā atklāts un laboratoriski apstiprināts ievērojams gripas pacientu skaits, savukārt šā gada pirmajās nedēļās saslimušo skaits divkāršojies.

Gripas epidēmija šogad varētu būt pietiekami liela un nopietna, prognozēja ārste. Lielākais ar gripas vīrusa uzliesmojums tiek prognozēts februāra vidū. Kopējie epidēmijas dati varētu būt zināmi maijā, kad epidēmija būs beigusies.

Viņa vērsa uzmanību, ka mediķu aprūpē nogādātie gripas pacienti pieder pie riska grupas. Tādējādi, ja viņi būtu iepriekš vakcinējušies pret gripas vīrusu, nebūtu saslimuši. Apmēram pusei no pacientiem ir arī plaušu karsonis.

Raksturīgākās gripas pazīmes ir stipras galvassāpes īpaši acu ābolu un pieres rajonā, paaugstināta temperatūra, drebuļi, kā arī sauss klepus, uzskaitīja Rozentāle. Ārste akcentēja, ka noteikti jādodas pie ģimenes ārsta, lai pēc iespējas drīzāk uzsāktu ārstēšanu. Ar gripu saslimušais varot inficēt aptuveni 20 cilvēkus.

Epidemiologi atgādina, ka katru gadu ar gripu saslimst 5–15% iedzīvotāju, un uzsver, ka gripa izplatās no cilvēka uz cilvēku tieša kontakta ceļā ar inficētā cilvēka klepus vai iesnu pilieniem. Gripa izplatās arī netieša kontakta laikā, kad vīruss ar elpceļu sekrēta pilieniem no deguna vai rīkles nonāk uz cilvēka rokām un apkārtējo priekšmetu virsmām. Ar rokām, uz kurām atrodas gripas vīruss, cilvēks var inficēt sevi vai citus, pieskaroties acīm, mutei, degunam.

Lai sevi un citus pasargātu no saslimšanas, ieteicams vakcinēties pret gripu, kā arī regulāri mazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni, šķaudot aizklāt muti un degunu ar salveti, neizmantot atkārtoti salvetes vai kabatlakatiņus, bieži tīrīt mājās priekšmetu virsmas, kur parasti visvairāk pieskaras ar rokām, piemēram, durvju rokturus, kā arī nelietot priekšmetus, kurus lietojis slims cilvēks.

Ja tomēr cilvēks saslimis ar gripu vai saaukstēšanos, jāpaliek mājās un jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, norāda mediķi.

Komentāri (64)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu