Kambodžā atsākas prāva pret «sarkano khmeru» līderiem (3)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

ANO atbalstītais Kambodžas tribunāls ceturtdien atsāka genocīda prāvu pret diviem bijušajiem «sarkano khmeru» līderiem saistībā ar etnisko vjetnamiešu un musulmaņu masu slepkavībām, piespiedu laulībām un izvarošanām septiņdesmito gadu otrajā pusē.

88 gadus vecais Nuons Čea, kurš kā režīma līdera Pola Pota vietnieks tika dēvēts par «brāli numur divi», un 83 gadus vecais bijušais valsts vadītājs Khieu Samfans augustā saņēma mūža ieslodzījumu par noziegumiem pret cilvēci. Tas bija pirmais notiesājošais spriedums pret šī režīma līderiem. Abi notiesātie ir iesnieguši apelāciju par augustā nolasīto spriedumu.

Otrā prāva sākās jūlijā, bet kopš oktobra vairākkārt tika atlikta, jo apsūdzēto advokāti atteicās ierasties, pieprasīja tiesnešu diskvalifikāciju un vairāk laika pilnīgu apelācijas dokumentu iesniegšanai.

Kambodžas genocīda tribunāls tika izveidots 2006.gadā pēc apmēram 10 gadu ilgām sarunām starp Kambodžu un ANO un tiek uzskatīts par pēdējo iespēju tiesāt «sarkano khmeru» līderus. Tribunāls var piespriest mūža ieslodzījumu un vieglākus sodus, bet tam nav pilnvaru piespriest nāvessodu.

2011.gadā ar Čeu un Samfanu kopā sāka tiesāt arī bijušo Kambodžas «sarkano khmeru» režīma ārlietu ministru Jengu Sari, bet 2013.gada martā 87 gadu vecumā viņš nomira. Tiesāt sāka arī viņa sievu Jengu Thirithu, bet viņa 2012.gadā tika atzīta par tiesāšanai nepiemērotu viņai diagnosticētas Alcheimera slimības dēļ.

Režīma vadītājs «brālis numur viens» Pols Pots nomira 1998.gadā.

2011.gadā plašā prāva pret Nuonu Čeu un Khieu Samfanu par «sarkano khmeru» režīma noziegumiem tika sadalīta mazākās prāvās, lai, ņemot vērā apsūdzību skaitu un apsūdzēto vecumu, process varētu notikt straujāk.

Pirmā prāva bija par viņu nozīmi režīmā, kura dēļ 1975.-1979.gadā gāja bojā līdz par diviem miljoniem cilvēku. Otrā prāva ir plašāka un skar ap 100-500 tūkstošu etnisko čamu musulmaņu un 20 tūkstošu vjetnamiešu nogalināšanu. Kopumā ceturtā daļa Kambodžas iedzīvotāju tika nogalināti vai mira no bada vai pārāk smaga darba.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu