Lielajai mūzikas balvai par mūža ieguldījumu nominēts diriģents Mariss Jansons (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lielajai mūzikas balvai par mūža ieguldījumu nominēts diriģents Mariss Jansons, šodien žurnālistiem pavēstīja konkursa žūrija.

Speciālā balva no «DNB bankas» par talantu audzināšanu tiks pasniegta pedagogam, diriģentam un komponistam Jānim Kaijakam.

Kategorijā «Eiropas nozīmes mūzikas notikums Latvijā» nominēti trīs pasākumi - projekts «Bahs. Pasija. Rīga», kas pērn 4., 11 un 18.aprīlī notika vairākos Rīgas dievnamos. Nominēts arī 6.jūlija koncerts «Dzimuši Rīgā» un Pasaules koru olimpiādes Sakrālās mūzikas koncerts 15.jūlijā.

«Gada koncerta» titulam nominēti Ingas Kalnas solokoncerts «Bel canto», kas 17.maijā norisinājās Latvijas Nacionālajā operā, kā arī Martas Argeričas un Gidona Krēmera koncerts «Kremerata Baltica», kas 12.oktobrī notika Cēsīs. Tāpat šim titulam nominēts Latvijas Radio bigbenda un Džeimsa Morisona koncerts programmā «Mare Balticum».

Gada uzveduma titulam nosaukti Kristapa Pētersona opera «Mihails un Mihails spēlē šahu», Leonarda Ernsteina mūzikls «Brīnišķīgā pilsēta» un Džuzepes Verdi opera «Rigoleto».

Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija šogad notiks ar «DNB bankas» un «Hennessy» atbalstu. «DNB banka» piešķirs speciālbalvu «Par talantu audzināšanu» ar mērķi godināt cilvēku, kurš neapstājas pie sasniegtā, bet, daloties savā pieredzē, māca vai atbalsta jaunos talantus, tādējādi vairojot Latvijas kultūras bagātību.

Nominācijas «Gada debija» laureāts iegūs «Hennessy» naudas balvu, kuras mērķis ir veicināt jauno mūziķu profesionālo izaugsmi un prasmju papildināšanu studijās vai meistarklasēs.

Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, un šogad tā notiks 22.reizi. 1993.gadā Kultūras ministrija pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas nolēma ik gadu izcilākos sasniegumus valsts mūzikas dzīvē godināt ar speciālu balvu. Tā sākās tradīcija, kas izveidojusies gan par pašu mūziķu, gan mūzikas cienītāju īpaši gaidītu notikumu. Kopš 1996.gada balvas pasniegšanas ceremonija notiek Latvijas Nacionālajā operā, bet ceremonijas norisei tiešraidē seko Latvijas Radio klausītāji un Latvijas Televīzijas skatītāji.

Lielās mūzikas balvas augsto prestižu gan sabiedrībā, gan mūziķu aprindās nodrošina respektablas žūrijas darbs, kuras dalībnieki visu gadu apmeklē koncertus un ik mēnesi satiekas sēdēs. Janvāra sākumā žūrija izvirza iepriekšējā gada nominantus, par kuriem paziņo īpašā Kultūras ministrijas preses konferencē, un tikai pirms paša «Lielās mūzikas balvas» pasniegšanas pasākuma notiek žūrijas balsojums par laureātiem.

«Lielās mūzikas balvas» pasākumu organizē Kultūras ministrija un VSIA «Latvijas koncerti».

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu