«Nepilsoņu kongress» nosauc savas prioritātes Latvijas prezidentūrai ES (163)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien notikušajā nereģistrētās organizācijas «Nepilsoņu kongress» Nepārstāvēto parlamenta sestajā sesijā rezolūcijas projektā par Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē kā vienu no prioritātēm savā darbībā izvirzīja ES globālās lomas stiprināšanu cilvēktiesību veicināšanā un bezpilsonības likvidēšanā pasaulē.

Šodien «Nepilsoņu kongress» Nepārstāvēto parlamenta sestā sesijā tika prezentēts rezolūcijas projekts, kurā nepārstāvēto parlaments atsaucās uz kongresa pērn pieņemto rezolūciju par demokrātijas standartu būtisku pazemināšanos ES sakarā ar Latvijas atrašanos tās sastāvā, norādot, ka Latvija nepilda savas saistības demokrātijas, cilvēktiesību jomā, ko tā bija uzņēmusies, iestājoties ES.

Tomēr, kā norāda nepārstāvēto parlamentā, «viņu balss tikusi sadzirdēta», un izsaka pateicību ES Ministru padomes 2014.gada 16.decembra atzinumam «Par likuma augstākās varas principa ievērošanu», kurā teikts, ka ES ārpolitiskā darbība demokrātijas vērtību, cilvēktiesību un likuma augstākās varas principa izplatīšanās pasaulē ir nesaraujami saistīta ar nepieciešamību uzturēt augstus cilvēktiesību standartus pašās ES dalībvalstīs.

«Ņemot vērā, ka Latvijas valdība sistemātiski ignorē ar mazākumtautību un bezpilsonību saistīto problēmu pastāvēšanu, Nepārstāvēto parlaments pauž bažas, ka Latvijas prezidentūra ES Padomē piebremzēs cilvēktiesību monitoringa iniciatīvu ES iekšienē un mazinās ES morālo autoritāti pasaulē,» pausts šajā rezolūcijas projektā. Nepārstāvēto parlaments uzskata, ka valsts un drošība un tās iekšējā stabilitāte ir saistīta ar tās iedzīvotāju pārliecību, ka visus iekšējos jautājumus var atrisināt valsts institūcijās, taču patlaban tādas pārliecības daudziem trūkst.

Nepārstāvēto parlaments pauda, ka vēlas un ir gatavs pievienoties ANO plānam likvidēt bezpilsonību pasaulē desmit gadu laikā, pievēršot ES dalībvalstu uzmanību tam faktam, ka Latvija ieņem ceturto vietu pasaulē pēc bezpilsonības personu kopskaita un Latvijas pilsoņi veido apmēram pusi no visām bezpilsonības personām, kas dzīvo ES. Savā rezolūcijā nepārstāvēto parlaments uzsver, ka tieši jautājumam par bezpilsonības likvidēšanu jākļūst par vienu no ES ārpolitikas prioritātēm.

Līdz ar to kā savas darbības prioritātes Latvijas ES Padomē prezidentūras laikā Nepārstāvēto parlaments izvirza cilvēktiesību un likuma augstākās varas principu ES iekšienē, kā arī cilvēktiesību ievērošanas monitoringu ES dalībvalstīs, darbaspēka pārvietošanās brīvību, viesstrādnieku līdztiesību, visu nodokļu maksātāju, arī nepilsoņu piedalīšanās politisko lēmumu pieņemšanā. Tāpat Nepārstāvēto parlaments prezidentūras laikā vēlas darboties ES globālās lomas stiprināšanā cilvēktiesību veicināšanā un bezpilsonības likvidēšanā pasaulē.

Arī Elizabete Krivcova, prezentējot šo rezolūcijas projektu, uzsvēra, ka «Nepilsoņu kongresam» nav pārliecības, ka Latvija atbalstīs un uzturēs nepilsoņu jautājumu savas prezidentūras ES Padomē dienaskārtībā.

Kā ziņots, šodien notika nereģistrētās organizācijas «Nepilsoņu kongress» Nepārstāvēto parlamenta sestā sesija. Tajā par nepārstāvēto parlamenta priekšsēdētāju ievēlēja Aleksandru Gapoņenko.

Komentāri (163)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu