LB prezidents: Latvijas ekonomika lēnām, bet tomēr atdziest (147)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas ekonomika lēnām, bet tomēr atdziest, tādēļ ir nepieciešams veikt pasākumus tās «sildīšanai», intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Vēl pērn Latvijas Bankas speciālisti cerēja, ka ekonomikas izaugsme būs 2,8% apmērā, savukārt tagad prognozes ir samazinātas līdz 2% un arī tas «nav akmenī iecirsts».

Kā norādīja Latvijas Bankas vadītājs, ir vairāki faktori, kas var ietekmēt Latvijas ekonomiku - vai pilnvērtīgi sāks strādāt «Liepājas metalurgs», vai attīstīsies tūrisms, vai valdība pieņems lēmumu kreditēšanas veicināšanai, kā arī to, kā attīstīsies termiņuzturēšanās atļauju pret investīcijām jautājums.

Visu šo faktoru pozitīva attīstība ir nepieciešama, jo tie visi, lai arī nedaudz, bet varētu sildīt Latvijas ekonomiku.

Situācija ir nopietna un, ja nekas netiks darīts, tā varR turpināties gadu vai divus, sacīja Latvijas Bankas prezidents.

Viņš norādīja, ka mājokļu kreditēšana ir gandrīz pilnībā apstājusies. Piemēram, patlaban pirmā mājokļa kreditēšanas programmā palīdzība ir neliela un šo programmu īsteno tikai viena banka. Kā uzskata Rimšēvičs, valdībai būtu jāatrod daži miljoni eiro pirmā mājokļa kreditēšanas programmai.

Tāpat ir sperti nepareizi soļi saistībā ar termiņuzturēšanas atļauju izsniegšanu pret investīcijām, jo to apjoms ir samazinājies.

Kā savu viedokli skaidroja Rimšēvičs, pateicoties šai programmai Latvijā ir ieplūdis viens miljards eiro, pienesums iekšzemes kopproduktā ir 1,5%, tā arī nozīmē saglabātas darbavietas un neaizbraukušus cilvēkus. Pēc Latvijas Bankas vadītāja teiktā, viena izsniegta termiņuzturēšanās atļauja nozīmē trīs darba vietas Latvijā.

Komentāri (147)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu