«Air Asia» lidmašīnas «melnā kaste» sniedz jaunu informāciju par pēdējām minūtēm pirms katastrofas (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Izmeklēšanas gaitā ceturtdien atklājies, ka pirms aviokompānijas «AirAsia» lidmašīnas katastrofas pie vadības pults bijis otrs, mazāk pieredzējušais pilots, vēsta ārvalstu mediji.

Izmeklētāji nākuši klajā ar jaunu informāciju, ko snieguši lidmašīnas «melnās kastes» dati. Tiek uzsvērts, ka «melnā kaste» sniedz «diezgan skaidru priekšstatu» par notikušo pēdējās minūtēs.

53 gadus vecais otrais pilots kapteinis Irianto neilgi pirms katastrofas pārņēmis lidmašīnas vadību no pieredzējušā bijušā militāro gaisa spēku pilota Remi Plesela.

Jāatgādina, ka joprojām nav noskaidrots precīzs «Air Asia» lidmašīnas katastrofas iemesls.

Lidmašīna bija perfektā tehniskā kārtībā, un lidmašīnas apkalpei bija nepieciešamā kvalifikācija.

Indonēzijas transporta ministrs Ignasius Jonans iepriekš paziņoja, ka lidmašīna pirms katastrofas ļoti strauji palielinājusi augstumu. Tas noticis ar divreiz lielāku ātrumu, nekā lidmašīnai normālos apstākļos būtu paredzēts.

Ministrs norādījis, ka vienā brīdī lidmašīna palielinājusi augstumu ar ātrumu 1800 metru minūtē, tad lidmašīna pēkšņi zaudējusi ātrumu.

«Lidmašīna pēdējās minūtēs palielināja augstumu ātrāk nekā parasti...pēc tam tā gaisā apstājās. Šī informācija ir saskaņā ar datiem no radara,» ministra sacīto citē «The Jakarta Post».

Aviācijas analītiķe Marija Šiavo norāda, ka tas nozīmē, ka lidmašīna saskārusies ar milzīgu vēju un ārkārtīgi sliktiem laika apstākļiem.

«AirAsia» lidmašīna «Airbus A320-200» ar 162 cilvēkiem 28.decembra rītā nogāzās Javas jūrā pēc tam, kad tā bija pacēlusies no Surabajas lidostas Indonēzijā un devusies uz Singapūru. Drīz pēc pacelšanās apkalpe bija lūgusi atļauju lidot lielākā augstumā nekā paredzēts lidojuma plānā, lai izvairītos no sliktiem laikapstākļiem.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu