Gripa klāt! Kā rīkoties, ja ģimenē kāds saslimis ar gripu (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī kā mēs censtos un kādus preventīvos pasākumus neveiktu, tomēr ne vienmēr izdodas izvairīties no vīrusiem, īpaši gripas epidēmijas laikā. Ko darīt, kad kāds no ģimenes locekļiem jau ir atnesis vīrusu uz mājām? [s:50135]virsārste un ģimenes ārste Aija Šnikvalde.

Kādas ir vīrusa pirmās pazīmes?

Parasti gripas vīruss sākas ļoti strauji:

  • paaugstinās temperatūra (virs 38*C);
  • parādās lauzoša sajūta kaulos;
  • sāpes muskuļos;
  • galvassāpes un sāpes acābolos.

Vēlāk var pievienoties citiem vīrusiem tik raksturīgās kakla sāpes, klepus un iesnas.

Taču jāatceras, ka droši gripu iespējams diagnosticēt tikai veicot analīzes. Mūsdienās šīs analīzes iespējams veikt pietiekami ātri, piemēram, klīnikā «Premium Medical» tās var veikt ģimenes ārsta vizītes laikā. Ātra un precīza diagnostika gripas gadījumā būtiski paaugstina iespējas ātrāk apkarot vīrusu.

Ja gripa tiek konstatēta pirmo 48 stundu laikā pēc simptomu parādīšanās, pacients var sākt lietot īpaši gripas ārstēšanai paredzētus medikamentus, kas palīdz ātrāk un efektīvāk cīnīties ar vīrusu. Ja šos medikamentus lieto vēlāk, to efektivitāte būtiski mazinās.

Ko darīt, kad gripa jau ir ienesta mājās - kā izvairīties no saslimšanas?

Inficēties ar gripas vīrusu var gaisa pielienu ceļā, ieelpojot inficētu gaisu, kā arī nokļūstot tiešā kontaktā ar inficēto personu vai inficētiem priekšmetiem.

Ja kāds no mājiniekiem ir sasirdzis ar gripu vai kādu citu vīrusu, lai pēc iespējas pasargātu citus ģimenes locekļus, svarīgi ir:

  • ievērot ikdienas higiēnu - biežāk mazgājiet rokas, sekojiet līdz, lai katrs lietotu savus higiēnas priekšmetus, piemēram dvieļus, kā arī vienreizējos mutautiņus.
  • Izvairīties no cieša kontakta ar saslimušo personu. Nelietojiet kopīgus traukus - nedzeriet no vienas glāzes. - ja ģimenē saslimis kāds no vecākiem, tad rūpes par bērniem vajadzētu uzņemties otram;
  • regulāri kārtīgi jāizvēdina telpas, kurās uzturaties. Siltā un nevēdinātā dzīvoklī vai mājā vīruss jūtas lieliski, tāpēc ir svarīgi telpas pēc iespējas vēdināt;
  • jālieto pilnvērtīgs un vitamīniem bagāts uzturs, tādējādi stiprinot organismu cīņā pret vīrusu. Īpaši nozīmīgs šajā cīņā ir C vitamīns, mēģiniet to uzņemt ik dienas;
  • jādzer pietiekami daudz šķidruma - ūdeni, augļu sulas, tēja. Gan slimniekam, gan pārējiem mājiniekiem ir jālieto uzturā pietiekami daudz šķidruma, tas palīdz nostiprināt imunitāti un cīnīties ar vīrusu;
  • Izvēloties lietot profilaktiskos medikamentus, vajadzētu konsultēties ar savu ģimenes ārstu.

Gripas epidēmijas laikā un jo īpaši, ja ģimenē konstatēts vīruss, ir vērts iegādāties kādu no roku un virsmu dezinfekcijas līdzekļiem, un apstrādāt ar to virsmas, veicot mājokļa mitro uzkopšanu.

Īpaši piesardzīgiem jābūt riska grupas pacientiem:

  • Grūtniecēm;
  • Maziem bērniem un senjoriem;
  • Hronisku plaušu, sirds un asinsvadu, kā arī nieru, aknu un vielmaiņas slimību pacientiem;
  • Pacientiem, kuri sirgst ar imūndeficītu.

Kādos gadījumos jāvēršas pēc palīdzības?

Pēc palīdzības ir jāvēršas, pirmkārt, lai apstiprinātu gripas diagnozi - vērsieties pie sava ģimenes ārsta, lai viņš varētu nozīmēt nepieciešamo ārstēšanas terapiju. Ja vīrusa ārstēšana ieilgst vairāk par 5 – 6 dienām un nav vērojami nekādi uzlabojumi, ķermeņa temperatūra visas šīs dienas paaugstinās virs 38*C grādiem, un medikamentu lietošana nepazemina temperatūru un neuzlabo pašsajūtu, parādās elpas trūkums, sirdsdarbības traucējumi, spiedoša sajūta krūšu kurvja rajonā vai asins izplūdumi un asiņošana, nekavējoties vajadzētu doties uz slimnīcu un turpināt ārstēšanos tur.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu