Izgaismota krāpšanas shēma uzņēmumā «Rīgas satiksme», vēsta raidījums (340)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Uzņēmums «Rīgas Satiksme» (RS) gadu maksājis vairākus simtus tūkstošus par tīrīšanas līdzekļiem, ko nemaz nav saņēmis. Fiktīvā darījuma uzraudzību uzņēmumā veicis partijas «Saskaņa» biedrs, bet naudu tālāk sadalījuši veikli darboņi, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

RS ir viens no lielākajiem galvaspilsētas uzņēmumiem. Tā bilancē ir 923 tramvaji, trolejbusi un autobusi. Pērn tajos brauca vairāk kā 150 miljoni pasažieru. Miljoniem roku pieskārās rokturiem un miljoniem kāju ienesa ielas dubļus salonos. Naktīs transporta līdzekļus mazgā. Viens pēc otra tie iebrauc tehniskajās telpās, kur atgūst tīrību. Autobusos rosās RS tehniskās kontroles daļa. Tās rīcībā ir slotas, spaiņi un speciāli iepirkti mazgāšanas līdzekļi, kas smalki nodēvēti par nanotehnoloģijām.

Par šo nanotehnoloģiju piegādi 2013.gadā RS noslēdza līgumu ar firmu «MJ partneri». Pie līguma viņi tika negaidīti - kāds viņu bijušais darbinieks piedāvāja piedalīties RS cenu aptaujā. Līguma summa - 280 000 latu plus PVN. Tā ir maksimāla summa, par kādu var rīkot cenu aptauju, kas nav publiski jāsludina.

«MJ partneri» ir celtniecības uzņēmums un ar tādām lietām nebija nodarbojušies, taču bijušais darbinieks mierināja, ka nekas jādara nebūs - viņi būs tikai starpnieki. Visu izdarīs viņa radiniece Vita Baurovska. Viņa strādā firmā, kas tirgo pieprasītās nanotehnoloģijas. No uzņēmuma vajadzīgs tikai viņu godīgais vārds, reputācija un apgrozījums. Celtnieki piekrita un viņiem tika 3% par starpniecību.

Baurovska strādāja firmā, kuru vadīja Aleksandrs Beskorovainijs. Firmai bija nodokļu problēmas un tā nevarēja piedalīties iepirkumā. Taču tās priekšnieks Beskorovainijs bija atradis iespēju nokārtot, ka atrastā starpniekfirma «MJ partneri» RS iepirkumā uzvarēs. Vita to solīja «MJ partneriem» un solījumu turēja. Drīzumā celtniecības firma saņēma no RS priekšnieka Leona Bemhena parakstītu līgumu un ķīmijas piegādāšana varēja sākties.

«MJ partneri» noslēdza līgumu ar Beskorovainija firmām par mazgāšanas līdzekļu piegādāšanu. Sākumā ar «Alchimica Latvia», tad ar «Vialeks» un beidzot ar HRM. Firmas mainījās, bet darbojošās personas palika tās pašas.

Sākuma viss gāja labi. RS pasūtīja preces, «MJ partneri» pasūtījumu nodeva Baurovskai, vēl pēc brīža «MJ partneri» saņēma no RS parakstītas preču pavadzīmes, ka prece saņemta, un pēc tam ienāca nauda. Kopumā RS par modernajiem tīrīšanas līdzekļiem ieskaitot PVN samaksāja 339 917 latu.

Bet ķīmijas preces «MJ partneru» birojā nekad neparādījās. To sagatavošana piegādei notika Baurovskas un Beskorovainija firmu birojā Zemitāna laukumā 11. Naudu pēc izrakstītajiem rēķiniem «MJ partneri» pārskaitīja šīm firmām un paturēja savus 3%. Nevienam nekas nelikās nepareizi.

Kādu dienu pie «MJ partneriem» ieradās Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki un pieprasīja uzrādīt RS piegādāto preču izcelsmes dokumentus. Izrādījās, ka Zemitāna laukuma firmas nebija deklarējušas PVN un VID radušās aizdomas par krāpšanos ar nodokļiem.

Celtnieki saviem sadarbības partneriem pieprasīja preču pavadzīmes. Taču pavadzīmju nebija. Celtniecības uzņēmumam tā bija liela problēma, jo tas nevarēja atgūt no valsts pārmaksāto PVN ap 100 000 latu. VID uzsāka auditu.

Patiesība izrādījās tāda, ka Beskorovainija firmas ķīmijas preces nebija pirkušas. Pēc pasūtījuma saņemšanas uz RS aizveda ķīmijas preču iepakojumā sapakotu ūdeni. Ķīmijas aizstāšanu ar ūdeni palīdzēja īstenot RS Tehniskās kontroles daļas priekšnieka vietnieks Vjačeslavs Stunžāns.

«MJ partneru» līgumā ar RS Stunžāns minēts kā pašvaldības uzņēmuma pilnvarotā persona. Stunžāns bija arī uzņēmējs. Viņam piederošajai firmai «RS Baltic» bija mazgāšanas līdzekļus piegādes līgumu ar paša darbavietu RS, kur viņš strādāja nodaļā, kas mazgāja transportu, tāpēc zināja kādus līdzekļus vajag un varēja pats tos piegādāt, lai blēdība ar ūdeni neatklātos. Galvenais bija uzmanīt, lai kaut kādi mazgāšanas līdzekļi uzņēmumā būtu, par pavadzīmēm neviens neuztraucās.

RS par ūdens piegādāšanu mazgāšanas līdzekļu vietā rausta plecus. Neviens neko tādu nav pamanījis. Autobusi un trolejbusi ir mazgāti katru nakti. Vai līdzekļu bijis pietiekami - sūdzību nav bijis.

Ar RS darbinieku interviju sarunāt nevarot, viņš esot aizņemts objektos. Pateikt, vai Stunžāns varēja ietekmēt tīrīšanas preču iepirkuma gaitu un uzmanīt tālāko realizāciju, uz interviju atsūtītais RS jurists nevar.

Savukārt «Nekā Personīga» rīcībā esošais VID audits liecina, ka Beskorovainija firma RS ķīmiju praktiski nepiegādāja. Ja pašvaldības uzņēmumam to savajadzējās, to pirka pa tiešo no Stunžāna firmas «RS Baltic».

Nebija praktiski nekādu izdevumu un no shēmas nopelnīja visi. 3% saņēma «MJ partneri» par reputācijas aizdošanu, 10% palika Beskorovainija firmas kontos, atlikušo naudu Baurovska aizskaitīja uz ārzonas firmām Ķīnā. Tur to izņēma skaidrā naudā. Tālāk naudu sadalīja starp Stunžānu un kādām personām, ko apzīmēja ar vārdu «apdrošinātāji».

Kas ir «apdrošinātāji», Baurovska nestāsta. Tie esot cilvēki, kuri palīdzējuši izkārtot uzvaru vajadzīgajai firmai.

Raidījums noskaidrojis, ka kontaktpersona, ko sauca par «apdrošinātāju», ir uzņēmējs Boriss Carjevs. Viņa birojs atrodas Antonijas ielā, vienā ēkā ar «Baltijas apdrošināšanas namu». Tur Borisu satikt neizdodas. Vēlāk viņš caur kādu uzticamības personu atbild, ka neko no šī visa nekomentēs. Komentārus nesniedz arī Beskarovainijs. Viņš neatsaucās uz raidījuma žurnālistu zvaniem un īsziņām.

RS darbinieks Stunžāns savu saistību ar notikušo pilnībā noliedz.

KNAB un policija atsakās izmeklēt RS šaubīgo mazgāšanas līdzekļu iepirkumu

Sarunāts konkurss, līgums par ķīmiju, kas nemaz nav nepieciešama, un piegādāts ūdens. Izblēdīti simtiem tūkstoši eiro. Ja darījumā iesaistītajai firmai «MJ partneri» nebūtu radušās problēmas ar PVN atgūšanu, neviens par šo shēmu neuzzinātu. Vai par shēmu zināja vēl kāds RS, varētu noskaidrot izmeklēšanā. Taču izmeklēšanas nav. Pērnā gada oktobrī «MJ partneri» Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) iesniedza visas ziņas par šaubīgajām naudas plūsmām, e-pastu sarakstes un izteica gatavību sniegt arī citus pierādījumus. KNAB izmeklēšanu nesāka. Nekā nosodāma nesaskatīja arī Valsts policija, kas materiālus saņēma no KNAB.

RS faktiski ir «Saskaņas» kontrolē. Tā kapitāla daļu turētājs ir Rīgas Dome ar mēru Nilu Ušakovu priekšgalā. Uzņēmuma valdē dominē šīs partijas cilvēki. Arī galvenais transporta mazgātājs Stunžāns ir «Saskaņas» biedrs. Saeimas vēlēšanās viņš kandidēja no «Saskaņas» saraksta Kurzemē, bet parlamentā netika.

RS viņš strādā kopš 2011.gada septembra, bija autoatslēdznieks. 2013.gada janvārī, kad sāka iet uz priekšu lietas ar ķīmijas iepirkumu, viņš paaugstināts par uzņēmuma Tehniskās kontroles daļas vadītāja vietnieku. Šis amats ļauj viņam kontrolēt tīrīšanas līdzekļu noliktavas.

Paralēli viņš darbojies arī kā ķīmijas piegādātāja, Austrijas uzņēmuma «Bilgeri Chemie» produkcijas izplatītājs. Tieši šī uzņēmuma produkcija arī piegādāta RS.

Stunžāna piedalīšanos Beskorovainija biznesā apliecina kāda elektroniskā sarakste - tajā Beskorovainijs prasa ķīmijas pasūtījumu «MJ partneriem», uz ko sarakstes biedrs atbild, ka to jau ir nosūtījis. Pārbaudot šo adresi, izrādās, ka tā pieder Stunžānam.

«MJ Partneri» par dalību šai shēmā ir samaksājuši valstij 100 000 latu PVN uzrēķinu. Par notikušo viņi izlēmuši neklusēt. Ar pašu savāktajiem pierādījumiem un VID audita rezultātiem pērn oktobrī uzņēmēji devās uz KNAB. Taču izmeklēšana nav sākta, jo nodarījums neesot saistīts ar tādu korupciju, ko birojs izmeklē.

Lietu atlikt malā izlēma Izmeklēšanas nodaļa, kuras vadītāja ir Lienīte Šikore. Viņas vīrs Andrejs Šikors kandidēja partijas «Saskaņa» sarakstā 2014.gada 4.oktobrī notikušajās 12.Saeimas vēlēšanās. Šikors pērn partijai ziedojis arī 1500 eiro.

No KNAB iesniegums nonāca Valsts policijā. Policija trīs mēnešus veica resorisko pārbaudi un nonāca pie secinājuma, ka notikušajā nav noziedzīga nodarījuma sastāva.

Arī Finanšu policijā nav kriminālprocesa, lai gan VID konstatēja nelikumības ar nodokļiem, viltotus dokumentus un citus pārkāpumus.

Neviena amatpersona, kura pieņēmusi lēmumus vai sniegusi atbildes uz iesniegumiem par šo lietu, savu rīcību nebija gatava izskaidrot personīgi.

Tomēr Rīgas mērs notikušo RS solās pārbaudīt.

Komentāri (340)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu