Iespējams, atrastas divas Mikelandželo bronzas statujas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Divas skulptūras, kuras netika izrādītas vairāk nekā gadsimtu, varētu būt pēdējie divi līdz mūsdienām saglabājušies renesanses mākslinieka Mikelandželo darbi no bronzas, pirmdien paziņoja britu zinātnieki.

Kembridžas universitātes un Ficviljama muzeja pētnieku komanda atklājusi jaunus pierādījumus, kas liecina par abu skulptūru saistību ar slaveno tēlnieku un gleznotāju, kura pazīstamākais darbs ir Siksta kapelas gleznojumi.

Aptuveni metru augstajās skulptūrās attēloti vīrieši, kuri jāj uz panterām. Ja zinātnieku pieņēmums apstiprināsies, statujas būs vienīgie līdz mūsdienām saglabājušies Mikelandželo darbi no bronzas.

«Bronzas skulptūras ir ļoti spēcīgi un neatvairāmi mākslas darbi, kas pelnījuši padziļinātu pētījumu. Mēs ceram, ka sabiedrība apskatīs tos un iesaistīsies diskusijā par to autoru,» sacīja Ficviljama muzeja pārstāve Viktorija Eiverija.

Bronzas statujas pirmoreiz fiksētas dokumentos 19.gadsimtā, kad tās tika piedēvētas Mikelandželo. Taču pēc 120 gadiem tas tika noraidīts, jo trūka dokumentu par autentiskumu, kā arī darbi nebija parakstīti.

Tomēr pagājušā gada rudenī Kembridžas Universitātes mākslas vēstures goda profesors Pols Joanaids studenta darbā par Mikelandželo pazudušajām skicēm ieraudzīja zīmējumu ar muskuļoti jaunieti, kurš jāja uz panteras. Tas liecina, ka mākslinieks apsvēra izveidot līdzīgu skulptūru, uzskata mākslas vēsturnieks.

Viņš izpētīja abas bronzas skulptūras un secināja, ka tās stilistiski ir ļoti līdzīgas Mikelandželo darbiem, kas tapuši laikā no 1500. līdz 1510.gadam.

Zināms, ka Mikelandželo izveidojis vairākas bronzas skulptūras. Taču zinātnieki uzskatīja, ka neviena no tām nav saglabājusies līdz mūsdienām.

Bronzas statujas no otrdienas tiks izstādītas Ficviljama muzejā Kembridžā. Zinātnieki turpinās pētīt mākslas darbu izcelsmi un savus galīgos secinājumus paziņos jūlijā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu