Uzmanību! Šogad īpaši bīstama gripa! Kā to pazīt (58)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šī gada sākums ne ar ko neatšķiras no citiem - gripas epidēmija atkal ir sasniegusi Latviju. Bieži vien cilvēks nemaz nenojauš, ka nav vienkārši saaukstējies, bet jau ir hroniski inficējies, un, laicīgi nesākot ārstēties, var nākties cīnīties ne tikai par veselību, bet pat par savu dzīvību. Tieši tāpēc ārsti ļoti rekomendē apdomāt lēmumu potēties pret gripu jau savlaicīgi, lai izvairītos no jebkādām negatīvām sekām.

Latvijas Infektoloģijas centra virsārste Velga Ķūse portālam «Apollo» pastāstīja, ka līdz šim brīdim Infektoloģijas centra dienas stacionārā izārstēti 180 gripas slimnieki, taču intensīvajā nodaļā vēl joprojām atrodas divi smagi saslimuši vidēja vecuma cilvēki.

«Arī šogad gripa izplatās ar klasisko simptomu palīdzību- 38-39 grādu temperatūra, galvassāpes, muskuļu sāpes, sauss klepus,» paskaidroja V. Ķūse.

Slimība var veicināt arī dažādas plaušu komplikācijas, veidot tajās bojājumus, kas pagarina ārstēšanos. Tad tas var pāraugt pneimonijā vai smagas stadijas plaušu karsonī.

Kā viskritiskākos simptomus ārste min tieši augsto ķermeņa temperatūru un brīdi, kad uz ādas parādās izsitumi, asiņo deguns, turklāt līdzīgas izpausmes var notikt arī citos cilvēka orgānos. Ja tiek novēroti šādi simptomi, nepieciešams nekavējoties izsaukt ātro palīdzību.

V. Ķūse uzskata, ka vakcīna pret gripu ir ļoti iedarbīga. 2014./2015.gada gripas sezonas vakcīna palīdz ne tikai no šīs grupas vīrusa, bet arī no diviem A tipa un viena B tipa gripas vīrusiem. Arī šobrīd ir iespējams potēties pret gripu, turklāt pēc tam ieteicams izvairīties no cieša kontakta ar cilvēkiem apmēram 5-7 dienu intervālā. Tieši šo dienu laikā imūnsistēma kārtīgi nostiprinās, lai cīnītos ar smagākiem gripas simptomiem kā drudzi, klepu un galvassāpēm.

Kā liecina ārstes teiktais, pote neizmaksā tik dārgi - apmēram 6-8 eiro. Viņa paskaidroja: «Potēšanās izmaksas ir daudz zemākas, nekā tās varētu sasniegt pēc tam, ārstējoties ar medikamentiem un dabiskiem līdzekļiem.»

«Slimību un profilakses un kontroles centra» (SPKC) pieejamā informācija liecina, ka vislielākais ieteikums ir vakcinēties cilvēkiem, kuriem ģimenēs ir mazi bērni, veci cilvēki vai cilvēki ar hroniskām saslimšanām.

Gan SPKC informācija, gan V. Ķūses teiktais apstiprina, ka gripas potes izmaksas ir samazinātas noteiktām iedzīvotāju grupām, ko valsts kompensē 50% apmērā. Tie ir cilvēki vecumā no 65 gadiem, personas ar hroniskajām slimībām, kā arī grūtnieces. Savukārt bērniem no 6-23 mēnešu vecumam pote tiek nodrošināta par brīvu.

SPKC epidemiologi atgādina, ka lielāks inficēšanās risks ir to profesiju pārstāvjiem, kuru darbs saistīts ar atrašanos publiskā vietā un kontaktēšanos ar daudziem cilvēkiem, piemēram, veikalu pārdevējiem, sabiedriskā transporta kontrolieriem, skolotājiem.

Komentāri (58)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu