Lieldienu laikā izskanēs «Iļģi» koncertprogramma «Trīs rītiņi saule lēca» (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kā daudzinājums dabas atmodai un gaismas uzvarai pār tumsu Lieldienu laikā Latvijas lielākajās pilsētās izskanēs postfolkloras grupas «Iļģi» pavasara dziesmu programma «Trīs rītiņi saule lēca», aģentūru LETA informēja komunikāciju grupas «Concept grupa» projektu vadītāja Linda Sleja.

Grupai «Iļģi» ir ilga un klausītāju atzinību iemantojusi tradīcija - Ziemassvētku un Jāņu laikā aicināt uz koncertiem, kuros senās latviešu saulgriežu dziesmas izskan īpašā grupas interpretācijā.

Šogad grupa «Iļģi» programmu sagatavojusi par godu pavasara saulgriežiem un ar to no 3.aprīļa līdz 6.aprīlim uzstāsies koncertos Cēsīs, Liepājā, Rīgā, Ventspilī, Madonā un Rēzeknē.

Pavasara saulgrieži jeb saulstāvji, kas dainās tiek dēvēti arī par Lieldienām vai Lielo dienu, ir laiks, kad dabā noveļas tumsas slogs un atgriežas saule. Dienas kļūst garākas par naktīm, saule spīd spožāk un sākas jauns auglības cikls. Asns ir gatavs dīgt. Putni atgriežas. Koncertprogrammā «Trīs rītiņi saule lēca» būs dzirdamas dziesmas un balsis, kas veltītas pavasara atmodai un saulei.

«Ilgu laiku mūs no Lielajai dienai jeb pavasara saulgriežiem veltītas koncertprogrammas atturēja vairāki iemesli. Būtiskākais - to dziesmu jau nav tik daudz, kā dažs varbūt iedomājas. Taču sajūta, ka gribas šo brīnišķo brīdi dabā un gadskārtā, kad gaisma gūst uzvaru pār tumsu, izdziedāt un izspēlēt, liek sevi manīt jau ilgāku laiku. Turklāt - «Iļģiem» aprīlī ir dzimšanas diena,» stāsta grupa līdere Ilga Reizniece.

Pirms 30 gadiem liekot pamatus Latvijas postfolkloras kustībai, šodien «Iļģi» «world music» žanrā ir atzīti un augsti novērtēti starptautiskā līmenī. Par to liecina dalība starptautiskos festivālos, cildinošas kritiķu atsauksmes un augstas pozīcijas «world music» ierakstu topos.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs un koncertu norises vietās.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu