Foto: Cilvēkiem milzu interese par divu eiro piemiņas monētu (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien ir ļoti liela cilvēku interese par Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē veltīto divu eiro piemiņas monētu - pašlaik Latvijas Bankas kasēs rindā gaida vairāki simti cilvēku, aģentūru LETA informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Lai nodrošinātu iespēju plašam cilvēku lokam iegādāties jauno monētu un tās suvenīriesaiņojumu, noteikti iegādes limiti, tostarp divu eiro piemiņas monētām parastajā kalumā - līdz 50 monētām vienam cilvēkam.

Šoreiz organizētas nošķirtas kases klientiem, kuri iegādājas monētas suvenīriesaiņojumā, jo šādā gadījumā jāgatavo kases dokumenti, un tiem cilvēkiem, kuri atnākuši iemainīt divu eiro piemiņas monētas - šeit klientu apkalpošanas process ir ātrāks.

Latvijas Banka vērš uzmanību, ka šīs monētas apgrozībā nonāks arī ar Latvijas komercbanku starpniecību.

Laižot apgrozībā iepriekšējo divu eiro piemiņas monētu, kas bija veltīta Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai, pirmajās dienās arī bija rindas pie Latvijas Bankas kasēm. Tomēr pēc tam ažiotāža norima, un monēta bija brīvi pieejama apmaiņai vēl vismaz nedēļu.

Kā ziņots, Latvijas prezidentūrai ES Padomē veltītā divu eiro piemiņas monēta ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eirozonas dalībvalstīs.

Monētas nacionālās puses grafisko dizainu veidojis mākslinieks Gunārs Lūsis, ģipša modeli - tēlnieks Jānis Strupulis. Jaunās divu eiro monētas kaltas Vācijas kaltuvē «Staatliche Münzen Baden-Württemberg». Šī kaltuve izgatavoja arī Latvijas eiro apgrozības monētas un pirmo divu eiro piemiņas monētu, kas apgrozībā nonāca 2014.gada vasarā un bija veltīta Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai.

Īpašā dizaina apgrozības monēta ir Latvijas Bankas ieguldījums prezidentūras ES Padomē popularizēšanā Latvijā un ārvalstīs. Latvijas prezidentūra ļaus eiropiešiem no jauna un plašāk atklāt Latviju, savukārt monētas ar Latvijas prezidentūras simbolu - dzirnakmeni - lietos ne tikai Latvijas iedzīvotāji, bet arī tūkstošiem cilvēku citās eirozonas valstīs.

Monētas «Latvijas prezidentūra ES Padomē» tirāža ir viens miljons eksemplāru. Papildus izlaists 5000 monētu «Brilliant Uncirculated» kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā (cena Latvijas Bankas kasēs - 7,30 eiro), kā arī Latvijas prezidentūrai ES Padomē veltīti eiro apgrozības monētu komplekti «Brilliant Uncirculated» kvalitātē (15 000 eksemplāru) un «proof» kvalitātē (5000 eksemplāru). Šo komplektu cena Latvijas Bankas kasēs ir attiecīgi 18 eiro un 50 eiro.

Eiro piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse kā parastajām divu eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs. Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eirozonā - tās var izmantot un jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro apgrozības monētas.

Katrai eirozonas valstij ir tiesības ik gadu laist apgrozībā divas īpašās apgrozības monētas, kā arī vēl vienu monētu kopējā programmā, ja tāda tiek organizēta.

Latvijas Banka šogad plāno izdot divas divu eiro piemiņas monētas. Bez Latvijas prezidentūrai ES veltītās monētas plānota arī stārķim veltīta piemiņas monēta. Šogad plānota arī kopīga eirozonas piemiņas monēta, lai atzīmētu 30.gadadienu, kopš 1985.gadā kā ES simbols tika ieviests zils karogs ar 12 zeltainām zvaigznēm.

Pirmo eiro piemiņas monētu Latvijas Banka izdeva pērn, un tā bija veltīta Rīgai - kultūras galvaspilsētai.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu