Viļņas zaļā tilta padomju laika skulptūras tomēr netiks nojauktas (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FaceMePLS, CC BY-SA 2.0

Pretrunīgi vērtētās padomju laika skulptūras arī turpmāk greznos Viļņas Zaļo tiltu pār Nēres upi, otrdien lēmusi Nekustamā kultūras mantojuma novērtēšanas padome, atstājot skulptūras aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Kultūras mantojuma centrs bija aicinājis atņemt skulptūrām aizsargājamo statusu.

Tikai viens padomes loceklis - tās priekšsēdētājs Roms Pakalnis - balsoja par skulptūru izslēgšanu no aizsargājamo kultūras pieminekļu saraksta.

«Žēl, ka vairums novērtēšanas padomes locekļu nolēma, ka pašreizējai situācijai ir jāturpinās, kamēr es biju vienīgais, kurš skaidri pateica, ka tam tā nevajadzētu būt,» ziņu aģentūrai ELTA norādīja Pakalnis.

Viņš paziņoja, ka apsvērs priekšlaicīgu atkāpšanos no padomes priekšsēdētāja amata. Viņa pilnvaru termiņš beigsies martā.

Pie Lietuvas Kultūras mantojuma departamenta notika neliels pikets pret skulptūru saglabāšanu uz tilta.

Viļņas Zaļais tilts būvēts laikā no 1948. līdz 1952.gadam pēc Ļeņingradas institūta «Projektstaļkonstrukcija» projekta, un gar tā malām uz granīta pamatnēm izvietotas vairākas čuguna skulptūru grupas - «Lauksaimniecība», «Rūpniecība un celtniecība», «Miera sardzē» un «Zinātnes jaunieši».

Atmodas laikā un arī vēlāk Zaļā tilta skulptūras ne vienreiz vien aicināts nojaukt kā sociālistiskā reālisma palieku, kas aizskar Lietuvas brīvības cīnītāju piemiņu.

Tomēr, daļai sabiedrības un intelektuāļu pret to iebilstot, tām tika piešķirts valsts aizsargāta mantojuma statuss, līdz ar to šobrīd juridiski nav iespējams skulptūras noņemt uz visiem laikiem, tikai uz restaurācijas laiku vai tamlīdzīgi.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu