Atbild kosmetoloģe: Kāpēc izkrīt mati un kā to novērst? (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Jautājums kosmetoloģei:

«Vēlējos izmantot šo burvīgo iespēju uzdot ļoti sasāpējušu jautājumu Jums ar cerību pēc padoma.

Pašlaik jau pusgadu dzīvoju ārzemēs - ir ļoti mainījies klimats, pārtika, dzīvesveids - iespējams, tie ir iemesli, kāpēc mani mati palikuši vairāk nekā divreiz plānāki kā iepriekš. Arī garums vairs nav tas pats! Baidos tos pazaudēt pavisam, jo jūtu, ka ar katru dienu stāvoklis pasliktinās. Lasīju, ka iemesls varētu būt arī stress - uz galvas vairs neaug veseli mati, bet tikai tāda «pūka».

Lūdzu, iesakiet, ko darīt, kādus kosmētikas līdzekļus lietot?

Drīz vienīgā iespēja būs pieaudzēt matus, lai tie vispār būtu...

Paldies liels jau iepriekš!

Ar cieņu,

L.P.»

Atbild Rūta Vīksne, Kosmetoloģijas koledžas pasniedzēja.

«Labdien,

Iemeslu visprecīzāk varētu noteikt matu speciālists (trihologs), jo cēloņi matu izkrišanai var būt daudz - Jūsu minētais stress, kā rezultātā ir sašaurināti kapilāri visā organismā un arī ādā, līdz ar to līdz matiem nenonāk vērtīgās barības vielas un skābeklis. Tādas pat sekas ir mazkustībai un svaiga gaisa trūkumam- mati izkrīt vienmērīgi pa visu galvu. Vēl iemesls var būt hormonālas izmaiņas - jo mata augšanu regulē androgēnais hormons (tad parasti mati sāk izkrist pēc vīrišķā tipa - pierē atkāpjas, vai izteikti izkrīt galvvidū).

Ja mati izkrīt pa laukumiem, par iemeslu var būt kāda sēnīšu saslimšana. Protams, matu izkrišana var būt kā simptoms kādai gremošanas trakta saslimšanai, bet, ja citādi pašsajūta ir laba, tad tas nebūs iemesls.

Ieteiktu pārbaudīt dzelzs līmeni asinīs (pilna asins aina ar hemoglobīna grimšanu).

Ar cieņu,

Rūta.»

Ja tev ir jautājumi kosmetoloģei Rūtai Vīksnei, sūti tos uz adresi dzive@apollo.lv, mēs atbildi publicēsim portāla «Apollo» sieviešu sadaļā.

Rūta Vīksne ir Kosmetoloģijas koledžas pasniedzēja, docente, pedagoģijas maģistre, sertificēta masiere, sertificēta medmāsa un sertificēta kosmētiķe, Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas Padomes priekšsēdētāja.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu