No Dāvim saziedotās naudas palīdzība sniegta vēl diviem bērniņiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alex E. Proimos, CC BY-NC 2.0

No atlikušās naudas summas, kas tika saziedota mazā Dāvja ārstēšanai, segtas divu sarežģītu operāciju izmaksas deviņus mēnešus un 15 gadus vecām meitenēm, portālu «Apollo» informēja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Viņa pastāstīja, ka 6. janvārī Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā viesojās Helsinku universitātes Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs, bērnu ķirurgs Risto Rintala, lai sadarbībā ar Latvijas kolēģiem veiktu divas sarežģītas operācijas 9 mēnešus un 15 gadus vecām meitenēm.

Profesora honorāru, ceļu un naktsmītni – kopsummā par 3445 eiro - sedza Bērnu slimnīcas fonds no līdzekļiem, kas atlikuši no ziedojuma summas Dāvja ārstēšanai ASV.

«Ņemot vērā mūsu valsts populāciju, vidēji ik gadu Latvijā piedzimst četri bērni ar anorektālām (ānusa un taisnās zarnas iedzimti defekti vai iztrūkums) anomālijām, daļa no tām ir sastopamas vēl retāk, proti, viens vai divi gadījumi desmit gados. Tieši šādos gadījumos Bērnu slimnīcas speciālisti sadarbojas ar ārvalstu kolēģiem, kuriem ir lielāka pieredze konkrētu operāciju veikšanā, piemēram, profesoram Rintalam ir 98 operāciju pieredze, palīdzot bērniem ar ļoti retām anorektālām anomālijām. Šāds sadarbības modelis ļauj pacientam saņemt atbilstošu palīdzību, kā arī sniedz neatsveramu pieredzi Latvijas ārstiem, māsām u.c. iesaistītiem speciālistiem,» norāda Dambiņa.

Profesors Rintala jau iepriekš ir palīdzējis Bērnu slimnīcas pacientiem, kosultējot un piedaloties operācijās. Šoreiz veiktas divas ļoti sarežģītas ķirurģiskas operācijas bērniem ar iedzimtām anorektālas attīstības anomālijām. Vienlaikus konsultēti slimnieki ar komplicētām proktoloģiski - uroloģiskām patoloģijām. Rintala ir viens no izcilākajiem Skandināvijas bērnu ķirurgiem, kurš aktīvi operē un dalās savā pieredzē gan Zviedrijas, gan Dānijas, gan Norvēģijas, gan Anglijas, gan Francijas un citās klīnikās. «Mēs, Latvijas bērnu ķirurgi esam pateicīgi par iespēju piedalīties augstas sarežģītības pakāpes operācijā. Tā ir iespēja mācīties un pārņemt ļoti noderīgu pieredzi,» secina Bērnu slimnīcas ķirurģijas klīnikas vadītājs profesors Aigars Pētersons.

Bērnu ķirurģijas klīnikā gada laikā tiek veiktas aptuveni 5500 operācijas, ieviestas modernas un efektīvas ārstēšanas tehnikas, piemēram, laparoskopija, torakoskopija, atroskopija, mikroķirurģija un citas. Minētās tehnoloģijas ir bērnu vecuma pacientiem draudzīgas un palīdz ātrāk atgūt veselību, tā samazinot pēcoperācijas perioda ilgumu un bērna uzturēšanās laiku slimnīcā. Sarežģīto diagnostikas un ārstēšanas pasākumu kompleksu nodrošina augsti kvalificētu anestezioloģijas un intensīvās terapijas dienestu klātbūtne.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu