Policijas šefs norāda uz nepatīkamu tendenci saistībā ar dzimumnoziedzniekiem (93)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ashley rose,, CC BY-NC-ND 2.0

Jau gadu policijas meklēšanā ir tā dēvētais «Imantas pedofils». Tā kā pašlaik policija ļoti aktīvi strādā, lai varmāku notvertu, nevajadzētu gaidīt, ka šis cilvēks uzsāks kādus uzbrukumus, tomēr vienlaikus šādai iespējai ir jābūt gataviem. Par to, kā Valsts policijai (VP) ir veicies pedofila meklēšanā, kā arī par to, kā iedzīvotājiem rīkoties, saskaroties ar bīstamu noziedznieku, intervijā portālam «Apollo» pastāstīja VP priekšnieks Ints Ķuzis.

Runājot par Imantas pedofila darbībām, Ķuzis saka, ka policija nevienu brīdi nav atslābinājusies šīs lietas izmeklēšanā. Tiesa, aktīvu un redzamu darbību samazināšana pierādīja, ka pedofilam ir vajadzīga mierīga vide.

«Pirmais pārtraukums izmeklēšanā pierādīja, ka mēs pārāk ātri nomierinājāmies. Protams, mēs toreiz nebeidzām izmeklēšanu, bet pārtraucām aktīvāku darbību. Tas pierādīja to, ka pedofils drīzāk parādīsies tad, ja apkārt viss būs mierīgi, tāpēc mums ir jāizdara viss iespējamais – viņš ir jānotver,» skaidro policijas priekšnieks.

Šonedēļ jau ir bijuši signāli, un policija pastiprināti ir reaģējusi uz tiem. Kā saka Ķuzis, iedzīvotāji nedrīkst aizmirst šādas lietas, un ir jābūt gataviem ziņot un akcentēt uzmanību uz šiem noziedzniekiem. Līdz ar to, tas, vai pedofils uzradīsies, ir atkarīgs no ikviena.

Tāpat Ķuzis norāda, ka policijas aktivitāte un pedofila uzvedība ir zināmā mērā saistītas. Ķuzis uzskata, ka tad, ja policija nomierināsies, arī varētu būt nākamais pedofila uzbrukums.

«Mēs uzskatām, ka viņš ir slims, pedofilija – tā ir slimība, un šis cilvēks ir jāārstē. Taču, pirms to izdarīt, mums šis cilvēks ir jāizskaitļo un, kā jau iepriekš esam teikuši, mūsu redzeslokā iepriekš viņš nav nonācis,» saka policijas priekšnieks.

Ķuzis pozitīvi izsakās par iedzīvotāju darbībām, mēģinot notvert Imantas pedofilu, taču brīžiem iedzīvotāju pasivitāte ir traucējoša.

«Kā jau katrā procesā - ir sākums, ir ļoti liela iedzīvotāju aktivitāte, bet pēc tam lēnām tas process noplok. Parasti cilvēkam notikumi svaigā atmiņā paliek pāris mēnešus, vēlāk notikumi tiek noglabāti dziļākos atmiņu nostūros un modrība zūd. Imantā, autobusā uzbruka meitenei, un tad bija vērojamas problēmas ar sabiedrības reakciju – tā bija ļoti pasīva. Par to ir jārunā biežāk, un jāstāsta un jābrīdina par šīm lietām,» skaidro Ķuzis.

Policijas priekšnieks gan pauž gandarījumu, ka pēc plašās publicitātes cilvēki, kuri bija braukuši tajā autobusā, atsaucās. Tika pārbaudīts konkrēts vīrietis, kuru aculiecinieks pat atpazina kā meklēto, taču izrādījās, ka šis vīrietis ar incidentu autobusā nebija saistīts.

Meklējot Imantas pedofilu, ir uzsāktas vairāk nekā desmit krimināllietas par citiem dzimumnoziegumiem. Visas šīs lietas tiek aktīvi izmeklētas. Kā norāda Ķuzis, ir atklātas vairākas grupas, kas nodarbojas ar mazgadīgo iesaistīšanu dažādos seksuālos noziegumos.

«Šī noziedzība ir ļoti latenta. Šie noziedznieki izvēlas savus upurus un, tā teikt, «apstrādā» viņus. Cietušie par notikušo nevienam neziņo, un līdz ar to pedofila darbības vide ir ļoti mierīga. Ja, teiksim, šī vide kļūst trausla un trauksmaina, tad pedofilam ir apgrūtinošāk darboties šādos apstākļos,» stāsta Ķuzis.

Policijas priekšnieks atklāj arī kādu nepatīkamu tendenci - pēdējo trīs gadu laikā šo noziegumu skaits ir ļoti pieaudzis.

«Līdz šai situācijai, mēs saskārāmies ar to, ka šī «aisberga neredzamā daļa» ir milzīga – sākot jau ar ģimeni. Protams, runājot par šiem noziegumiem, tie ir izteikti krimināli, taču tie noziegumi, kas notiek ģimenē, ir ļoti nepatīkami,» skaidro Ķuzis.

Ķuzis stāsta, ka katru gadu tiek notiesāts zināms skaits cilvēku, kurus atzīst par nepieskaitāmiem un sociāli bīstamiem. Viņiem tiek nozīmēti medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi, un tos varētu uzskatīt par alternatīvu cietumam. Tādā gadījumā noziedzniekiem tiek nozīmēta ārstēšanās ambulatorās vai slēgta tipa slimnīcās.

«Viņi ir ārsta uzraudzībā, un, ja ir kāda saistība ar konkrēto krimināllietu, tad mēs saņemam informāciju par šiem noziedzniekiem. Taču jā – šādi cilvēki brīvībā ir, viņi atrodas ārstu uzraudzībā. Ja viņi paliek bez medicīniskās aprūpes, tas var slikti beigties,» saka policijas priekšnieks.

Jautāts, cik ilgi meklēšanā bijusi kāda persona, līdz tā notverta, Ķuzis norāda, «policijas lietvedībā vēl ir lietas, kas ir no pagājušā gadsimta 70.-tajiem gadiem, un tajās pastrādāti sevišķi smagi noziegumi.».

Cilvēkiem, sastopoties ar bīstamu noziedznieku, ir jāņem vērā tas, ka noziedznieks ir agresīvs, iespējams, bruņots cilvēks, kurš ir tendēts uz agresiju.

«Nekādā gadījumā nedrīkst iesaistīties cīņās. Ja ir redzams, ka šo cilvēku meklē policija, vai arī viņš ir pastrādājis kādu noziegumu, par to ir jāziņo policijai iespējami ātrākā laikā. Var jau sekot un ziņot, kur viņš aiziet, ar ko viņš aizbrauc. Bet iet un aizturēt – tas ir pārāk riskanti,» uzsver Ķuzis.

Policijas priekšnieks saka, ka aizturēt var tikai speciāli apmācīti cilvēki, tie var būt arī, piemēram, apsargi, bet vislabāk tomēr to veiks policija. Ja ir A kategorijas izsaukums, policija vēlākais 15 – 20 minūšu laikā ieradīsies jebkurā vietā visā Latvijā.

Komentāri (93)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu