/nginx/o/2018/07/21/11020038t1ha0d3.jpg)
Iepērkoties svarīgi novērtēt produktus pēc to sastāva, kas atrodams uz iepakojuma. Nereti lielākajai daļai produktu pievienotas kādas E vielas, kuru atšifrējumu zina reti kurš, tāpēc mēs vairākos turpinājumos publicējam e-vielu skaidrojumus.
Pastāv vielas, kas palīdz izcelt, regulēt un mainīt pārtikas produkta skābumu vai konsistenci. Ir arī irdinātāji, kas ir vielas vai to maisījumi, kas, izdalot gāzes, palielina mīklas apjomu. Vispraktiskākā un veselīgākā skābuma viela saimniecībā, iespējams, ir citronu sula, taču netrūkst arī citu veselībai nekaitīgu vielu (atzīmētas treknrakstā), kas tiek pievienotas produktiem ražošanas procesā.
Svarīgi zināt: ja produktam pievienotas pārtikas piedevas, uz iepakojuma tas norādīts ar burtu E un attiecīgu kārtas ciparu.
Skābuma regulētāji, irdinātāji. (E500-E599)
Šajā E vielu sarakstā treknrakstā iezīmētas tās krāsvielas, kuras, pēc ārstu un uztura speciālistu domām, ir veselībai nekaitīgas, atsaucoties uz «lasipirmsed.lv».
E 500 Nātrija karbonāti (I) Nātrija karbonāts (II) Nātrija hidrogēnkarbonāts (III) Nātrija seskvikarbonāts. Dzeramā soda
E 501 Kālija karbonāti (I) Kālija karbonāts (II) Kālija hidrogēnkabronāts. Šķīdinātājs. Pievieno džemiem, želejām, miltiem, vīnam, kakao.
E 503 Amonija karbonāti (I) Amonija karbonāts (II) Amonija hidrogēnkarbonāts. Pievieno cepumiem, kakao
E 504 Magnija karbonāti (I) Magnija karbonāts (II) Magnija hidroksīdkarbonāts. Pretsalipes viela. Pievieno vafelēm, glazūrām
E 507 Sālsskābe
E 508 Kālija hlorīds. Sāls aizvietotājs, recinātājs.
E 509 Kalcija hlorīds. Cietinātājs. Pievieno konservētajiem augļiem un dārzeņiem.
E 511 Magnija hlorīds.
E 512 Alvas hlorīds.
E 513 Sērskābe. Ļoti bīstama koncentrētā veidā.
E 514 Nātrija sulfāti (I) Nātrija sulfāts (II) Nātrija hidrogēnsulfāts. Var būt tuncī, cepumos un košļājamās gumijas bāzē.
E 515 Kālija sulfāti (I) Kālija sulfāts (II) Kālija hidrogēnsulfāts. Sāls aizvietotājs. Nelielā daudzumā uzskata par nekaitīgu lietošanai uzturā.
E 516 Kalcija sulfāts. Cietinātājs. Pievieno maizei. Nelielā daudzumā uzskata par nekaitīgu lietošanai uzturā.
E 517 Amonija sulfāts.E 520 Alumīnija sulfāts.
E 521 Alumīnija nātrija sulfāts.
E 522 Alumīnija kālija sulfāts.
E 523 Alumīnija amonija sulfāts. Var atrasties cepamajā pulverī, graudu un miltu pārstrādes produkcijā.
E 524 Nātrija hidroksīds. Pievieno džemiem, saldumiem, kakao.
E 525 Kālija hidroksīds. Pievieno saldumiem.
E 526 Kalcija hidroksīds. Pievieno saldumiem.
E 527 Amonija hidroksīds Šķīdinātājs un krāsvielu atšķaidītājs. Pievieno kakao.
E 528 Magnija hidroksīds. Pievieno saldumiem.
E 529 Kalcija oksīds. Pievieno saldumiem.
E 530 Magnija oksīds. Pretsalipes viela. Pievieno kakao produktiem.
E 535 Nātrija perocianīdsE 536 Kālija ferocianīds Pretsalipes viela (pievieno sālim), kristalizācijas līdzeklis (pievieno vīnam).
E 538 Kalcija ferocianīds. Pievieno sālij, lai tā nesaliptu.
E 541 Nātrija alumīnija, skābais fisfāts. Skābe, irdinātājs. Pievieno kūku maisījumiem, miltiem, cepumiem.
E 551 Silīcija dioksīds Pretsalipes viela. Pievieno vājpiena pulverim, saldinātājiem.
E 552 Kalcija silikāts. Pretsalipes viela. Pievieno cukura glazūrām, saldumiem.
E 553(a) Magnija silikāti (I) Magnija silikāts (II) Magnija trisilikāts - pretsalipes viela. Pievieno konditorejas izstrādājumiem.
E 553(b) Talks. Pievieno konditorejas izstrādājumiem.
E 554 Nātrija alumīnija silikāts.
E 555 Kālija alumīnija silikāts (sk. E173).
E 556 Kalcija alumīnija silikāts.
E 558 Bentonīts.
E 559 Alumīnija silikāts. Pretsalipes viela.
E 568 4 - heksilrezorcīns.
E 570 Taukskābes.
E 574 Glukonskābe. Skābe, sekvestrants. Pievieno kūku maisījumiem, desām.
E 575 Glukonskābes delta-laktons.
E 576 Nātrija glukonāts.
E 577 Kālija glukonāts. Sekvestrants.
E 578 Kalcija glukonāts. Cietinātājs, sekvestrants. Pievieno desertu maisījumiem, džemiem.
E 579 Dzelzs glukonāts.
E 585 Dzelzs laktāts.
Garšas pastiprinātāji (E600-E699)
E 620 Glutamīnskābe. Piešķir produktiem gaļas garšu, uzlabo alus garšu(kopā ar sālsskābi).
E 621 Mononātrija glutamāts. Var atrasties ātri pagatavojamās zupās, sausajās zupās, aromatizētās nūdelēs, iesala ekstraktā, rauga ekstraktā, sojas gaļā, sojas mērcē, želatīnā un aromatizētājos(vista, liellopu gaļa, dūmi, cūkgaļa).
E 622 Monokālija glutamāts.
E 623 Kalcija diglutamāts.
E 624 Monoamonija glutamāts.
E 625 Magnija diglutamāts.
E 626 Guanilskābe.
E 627 Dinātrija guanilāts.
E 628 Dikālija guanilāts.
E 629 Kalcija guanilāts.
E 630 Inozīnskābe.
E 631 Dinātrija inozināts.
E 632 Dikālija inozināts.
E 633 Kalcija inozināts.
E 634 Kalcija 5'-ribonukleotīds. Garšas pastiprinātājs. Lieto sāls un sodas produktos.
E 635 Dinātrija5- ribonukleotīds. Garšas pastiprinātājs,. Pievieno pikantiem ēdieniem un uzkodām, zupām, mērcēm un gaļas produktiem.
E 640 Glicīns un tā nātrija sāls.
E 650 Cinka acetāts.