Bariss: Elektrības tirgus atvēršana Latvijā noritēja labāk nekā Igaunijā (78)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Elektrības tirgus atvēršana Latvijā noritēja labāk nekā Igaunijā, šādu viedokli šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā pauda AS «Latvenergo» pārstāvis Uldis Bariss.

Viņš uzsvēra, ka, neskatoties uz problēmām, kas radās, apkalpojot klientu jaunos rēķinus, kopumā elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā norisinājās veiksmīgāk nekā Igaunijā.

«Arī «Latvenergo» klientu servisa centros šomēnes bija vērojamas rindas un paaugstināta interese par jaunajiem rēķiniem, taču Igaunijā šī situācija bija nedaudz sliktāka, rindas bija garākas,» zināja teikt Bariss. Arī parlamentārietis Vilnis Ķirsis (V) pauda atzinīgus vārdus par elektroenerģijas tirgus atvēršanu Latvijā un piekrita, ka Latvijā tirgus atvēršana noritēja veiksmīgāk nekā Igaunijā.

Vislielākās problēmas «Latvenergo» sagādājis fakts, ka šā gada sākumā ievērojami pieauga klientu uzdoto jautājumu skaits. Bariss norādīja, ka pirms kāda laika klienti «Latvenergo» informācijas servisu varēja sazvanīt ar trešo vai ceturto mēģinājumu, taču patlaban jau klienti var sazināties ar elektrības tirgotāju ar pirmo vai otro mēģinājumu.

«Pāris nedēļu laikā klientu serviss atgriezīsies ierastajā režīmā, kad «Latvenergo» informācijas centru varēs sazvanīt jau ar pirmo mēģinājumu,» piebilda Bariss.

«Latvenergo» klientu centrā lielākoties vērsušies klienti, kas maksā rēķinu pēc patērētās elektrības apjoma, nevis tie, kas norēķinās ar izlīdzināto maksājumu. Bariss informēja, ka izlīdzināto maksājumu izvēlējušies vairāk nekā 70% «Latvenergo» klientu.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.janvāra visas mājsaimniecības elektrību sāka iegādāties atvērtajā tirgū.

Mājsaimniecības elektrību var iegādāties no četriem tirgotājiem - AS «Latvenergo», SIA «Baltcom TV», SIA «220 Enerģija» vai SIA «Win Baltic».

Lai saņemtu pakalpojumu 2015.gada 1.janvārī, klientiem sev piemērotākais piedāvājums bija jāizvēlas līdz 2014.gada 15.decembrim. Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas mājsaimniecības elektrības tirgotāju varēs mainīt kaut vai katru mēnesi.

Latvija elektroenerģijas tirgus atvēršanas procesu sāka 2007.gada 1.jūlijā, kad spēkā stājās Elektroenerģijas tirgus likuma izmaiņas, kas deva tiesības jebkuram elektroenerģijas lietotājam mainīt elektroenerģijas tirgotāju. Saeima 2014.gada 20.martā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgus tiks atvērts no 2015.gada 1.janvāra. Tas nozīmē, ka līdz 2014.gada 31.decembrim elektroenerģijas piegādē un norēķinos saglabājās līdz šim spēkā esošā kārtība, bet no 2015.gada 1.janvāra visi elektroenerģijas lietotāji, tostarp mājsaimniecības, pirks elektroenerģiju brīvajā tirgū.

Trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, kā arī daudzbērnu ģimenēm tiks sniegts atbalsts 100 un 300 kilovatstundu mēnesī apmērā par cenu, kas ir līdzšinējā Starta tarifa apmērā.

Komentāri (78)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu