TOP10: Šīs slavenības ir iestājušās par sieviešu tiesībām (22)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskajā Sieviešu dienā lielākā daļa pasaules vīriešu pasniegs ziedus savām sievām, draudzenēm, mammām un meitām. Lai arī šodien, iespējams, tiks izpirkti ziedu veikali, kā arī saldumi, ir vērts atcerēties, kāda ir 8.marta sākotnējā nozīme. 

Sieviešu dienas vēsture patiesībā balstās uz sieviešu tiesību aizstāvēšanas principiem, kā arī dzimumu līdztiesību. Mūsdienās par šādām tiesībām visā pasaulē cīnās arī daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki, tāpēc topā esam apkopojuši 10 no viņiem.

Lūk, 10 slavenības, kuras ir iestājušās par sieviešu tiesībām (šajā topā ir arī vīrieši):

  • Andželīna Džolija

Džolija noteikti ir viena no zināmākajām aktīvistēm, kas iestājas par sieviešu tiesībām visā pasaulē. Viņas kampaņas, kuras ir pret sieviešu tirdzniecību ietver reģionus no Austrumeiropas līdz pat kara noziegumu zonām Austrumāfrikā. Sadarbībā ar «MTV» viņa režisējusi arī dokumentālo filmu «Inhuman Traffic» («Necilvēcīgā tirdzniecība»).

  • Enija Lenoksa

Dziedātāja jau sen ir bijusi aktīva sieviešu tiesību aizstāve. Ar savām kampaņām viņa iestājas par sieviešu tiesībām darbā. Enija padziļināti informē par HIV / AIDS un cīnās pret seksuālu vardarbību.

  • Šarlīze Terona

Terona ir kampaņas «Stop rape now» vēstniece un vadītāja. Kampaņas mērķis ir cīnīties pret sieviešu seksuālo vardarbību, novērst izvarošanu kā kara taktiku, kā arī efektīvi reaģēt uz izdzīvojošo vajadzībām.

  • Nikola Kidmena

Aktrise jau ļoti sen iestājas par sieviešu tiesībām, kā arī ir ANO labas gribas vēstniece «Sieviešu attīstības fondā». Viņa pati ir teikusi: «Vardarbība pret sievietēm ir drausmīgs cilvēktiesību pārkāpums. Bet tas nav nenovēršams.»

  • Opra Vinfrija

Viena no 21.gadsimta slavenākajām filantropistēm un televīzijas zvaigznēm, kura ir izmantojusi savu slavu, lai censtos izcelt un parādīt pasaulei, cik daudz sieviešu visā pasaulē patiesībā ir upuri. Arī viņa pati bērnībā bijusi vardarbības upuris, tāpēc šobrīd ir aktīva sieviešu emancipācijas aizstāve.

  • Rīza Viterspūna

Holivudas aktrise ir «Avon Fond» priekšsēdētāja un aktīviste. Fonda mērķis ir iedvesmot sievietes un palielināt viņu izpratni par vardarbību ģimenē. Viterspūna ir arī aicinājusi Lielbritānijas valdību darīt vairāk, lai novērstu vardarbību pret sievietēm.

  • Selma Haijeka

Haijeka ir spēcīga aktīviste, kura cenšas informēt par vardarbību pret sievietēm un diskrimināciju, it īpaši imigrantu kopienās. Viņas labdarības fonds «Salma Hayek Fond» atbalsta organizācijas, kas sniedz atbalstu un veicina izpratni par no vardarbības cietušajiem ģimenē. Aktrise strādā arī ar bērniem no nelabvēlīgām ģimenēm, tādā veidā Selma cenšas palīdzēt viņiem pārvarēt, piemēram, narkotiku, vardarbības vai izglītības trūkumu problēmas.

  • Emma Vatsone

Pazīstamās aktrises Emmas Vatsones kampaņa «HeForShe» pagājušajā gadā kļuva ļoti populāra, pateicoties spēcīgajām atziņām sieviešu un vīriešu vienlīdzību. Vatsone uzskata, ka nevienlīdzība ir arī vīriešu problēma.

  • John Legend

Kādā preses konferencē mūziķis John Legend žurnālistiem atklāja, ka vīriešiem vajadzētu atbalstīt labdarību un sieviešu tiesības: «Visiem vīriešiem vajadzētu kļūt par feministiem. Ja vīriešiem rūpētu sieviešu tiesības, pasaule būtu daudz labāka vieta. Mums visiem būtu labāk, ja sievietēm būtu vienādas tiesības, tas novestu pie labākas sabiedrības.»

  • Princis Harijs

2013.gadā par godu pasākumam «Chime for change» klajā tika laists videoklips, kurā bija redzams princis Harijs. Viņš klipā paskaidroja, kā vīriešiem vajadzētu izturēties pret sievietēm: «Kad pret sievietēm izturas godīgi un vienlīdzīgi, tas uzlabo ne tikai dzīvi viņām apkārt, bet arī ģimenei, sabiedrībai un valstij. Arī vīriešiem ir jāsaprot sava loma, jo īsti vīrieši respektē sievietes.»

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu