Austrijas padome iesaka atteikt Klimta freskas restitūciju (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Austrijas pieaicināta padome ieteikusi atteikt jūgendstila gleznotāja Gustava Klimta freskas restitūciju ebreju mākslas darbu kolekcionāra Ēriha Lederera mantiniekiem.

34 metrus platā un divus metrus augstā «Bēthovena frīze» ir viens no Vīnes slavenākajiem mākslas darbiem.

Taču Lederera mantinieki uzstāj, ka Austrija 1973.gadā esot kolekcionāru piespiedusi pārdot šo darbu, jo tad viņš varēšot izvest no valsts citus kara laikā nacistu nolaupītos darbus, kurus kolekcionārs tad jau bija atguvis.

Freskā alegoriski attēlots cilvēka ceļš uz laimi. 1973.gadā Lederers to pārdeva par 750 000 ASV dolāru, kas ir puse no izsoļu nama «Christie's» aplēstās darba vērtības.

Padomes, kas izskata mākslas darbu restitūciju, lēmumiem ir ieteikuma raksturs. Taču visbiežāk Austrijas valdība tos ņem vērā un izpilda.

Darbs Ledereram tika atdots pēc Otrā pasaules kara. Taču mantinieki uzstāj, ka viņš ticis piespiests pārdot darbu par pārāk mazu samaksu tobrīd pastāvošā eksporta aizlieguma dēļ.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu