Ko pētnieki atrada gigantiskajā sarkofāgā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Gigantiskais un mistiskais granīta sarkofāgs, ko arheologi nesen atrada Ēģiptes smiltīs, beidzot ir atvērts. Lai arī zinātnieku starpā pastāvēja cerīga hipotēze, ka zārka iekšienē varētu atrasties Aleksandra Lielā atliekas, tomēr tā diemžēl neizrādījās patiesība.

Kā vēsta izdevums «Live Science», arheologi zārkā atrada trīs smakojošā ūdenī peldošus skeletus. Ēģiptes Senlietu ministrija paziņojusi, ka tie, visticamāk, ir kareivju skeleti.

Attēlos ir redzams, ka sarkofāgs ir pilns ar notekūdeņiem, kas iekļuvuši tajā pa kādu spraugu. Skeletu analīze joprojām turpinās, tomēr pirmie secinājumi liecina, ka apglabātie miruši no bultu triecieniem.

Nedz sarkofāga iekšienē, nedz uz tā pētnieki neatrada kādas inskripcijas vai relikvijas. Vienīgais artefakts ir alabastra galva, kas atradās aprakta blakus sarkofāgam.

Sarkofāga atvēršana tikai palielinājusi mistēriju, kas to apvij, proti, kas bija šie trīs kareivji? Kad tieši tie dzīvoja? Kāpēc viņi tika apglabāti tik lielā sarkofāgā? Kas tos nogalināja? Kā sarkofāgā nokļuva tik liels daudzums notekūdeņu?

Zināms, ka pēc Aleksandra Lielā nāves 323. gadā pirms mūsu ēras viena Aleksandra Lielā ģenerāļa pēcteči nošķīrās un sāka valdīt pār Ēģipti. Kad Romas impērija pārņēma Ēģipti 30. gadā pirms mūsu ēras, šie pēcteči tika ierauti dažādos militāros konfliktos, tāpēc, iespējams, sarkofāgā atrastie kareivji bija vieni no šo konfliktu upuriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu