Palīgs avārijas kontracepcijas izvēlē un lietošanā (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Katra trešā sieviete Latvijā kontracepcijas izvēlē uzticas farmaceita rekomendācijām, secināts Gedeon Richter un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā. Latvijas iedzīvotāji visbiežāk avārijas kontracepciju iegādājas nākamajā dienā pēc neaizsargāta dzimumakta. Savukārt dažu stundu laikā pēc seksa, kas noticis bez izsargāšanās, uz aptieku dodas trešā daļa iedzīvotāju, norāda Latvijas farmaceiti. Kā zināms, avārijas kontracepciju ieteicams lietot, cik vien iespējams ātri pēc neizsargāta dzimumakta, bet ne vēlāk kā pēc 72 stundām.

Lai arī 47% farmaceitu nav pamanījuši sakarību starp konkrētu gadalaiku un pieprasījuma izmaiņām pēc avārijas kontracepcijas, tomēr 41% respondentu norādījuši, ka visbiežāk tā tiek iegādāta brīvdienu rītos un vasarās, jo īpaši Līgo svētku laikā, liecina Gedeon Richter un Latvijas Farmaceitu biedrības veiktās farmaceitu aptaujas rezultāti.

Avārijas kontracepciju Latvijā visbiežāk iegādājas 21 līdz 30 gadus jaunas sievietes. Savukārt 37% gadījumos to iegādājas vīrietis. Turklāt farmaceitu novērojuši, ka atsevišķos gadījumos šī preparāta iegāde ir gan sievietes, gan vīrieša lēmums. Kā izplatītākie iemesli avārijas kontracepcijas iegādei tiek minēta prezervatīva saplīšana dzimumakta laikā, nedroša izsargāšanās ar pārtraukto dzimumaktu, kā arī seksuālas attiecības, nelietojot nevienu no kontracepcijas metodēm.

Vairāk nekā puse jeb 52% farmaceitu ir pārliecināti, ka pirms avārijas kontracepcijas izsniegšanas klientam, pēc iespējas detalizētāk jāizzina viņa veselības stāvoklis. Tāpēc izplatītākie jautājumi, ko farmaceiti uzdod klientiem pirms avārijas kontracepcijas pārdošanas, ir – cik ilgs laiks pagājis kopš neaizsargāta dzimumakta, vai klientam ir alerģiskas reakcijas pret kādu no medikamentiem, noskaidrojot, kāda varētu būt mijiedarbība ar jau lietotiem preparātiem.

Latvijas Farmaceitu biedrība uzsver, ka pirms kontracepcijas līdzekļu iegādes aptiekā ir svarīgi ar farmaceitu pārrunāt visus neskaidros jautājumus, pārliecinoties, ka preparātu lietošana būs efektīva un droša. Īpaši svarīgi tas ir gadījumos, kad klientam nav bijusi iespēja šos jautājumus izdiskutēt ar savu ārstu. Farmaceits ir augsti kvalificēts veselības aprūpes speciālists, kurš ir kompetents sniegt konsultācijas par dažādu medikamentu, to skaitā arī avārijas kontracepcijas, lietošanu.

Apzinoties aborta sekas un kaitējumu sievietes veselībai, lielākā daļa jeb 69% farmaceitu Latvijā norāda, ka farmaceita pienākums ir ieteikt izvēlēties avārijas kontracepciju, ja klientam ir tāda nepieciešamība, tā mazinot nevēlamas grūtniecības iestāšanās iespēju.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu