/nginx/o/2018/07/21/11022958t1ha20b.jpg)
Kafija pie mums un pasaulē ir ļoti iecienīts dzēriens. Apmēram 70 pasaules valstīs audzē kafiju, vislielākais kafijas piedāvājums nāk no Brazīlijas. Kā rāda pētījumi, Latvijā visvairāk iecienīta ir maltā kafija (64%), šķīstošo kafiju dzer mazāk (36%). Kā neapmaldīties plašajā kafijas piedāvājuma klāstā veikalā, lai nopirktu labas kvalitātes aromātisku kafiju.
Pērkot kafiju, pievērs uzmanību tam, kas rakstīts uz iepakojuma:
1. Izvēlies kafijas veidu!
Uzmanīgi iepazīsties ar kafijas sastāvu. Visaromātiskākais un kvalitatīvākais kafijas veids ir Arabika (coffea Arabica). Arabikas kafija ir vispieprasītākā. Kafijas tirgū tā aizņem nedaudz vairāk nekā trīs ceturtdaļas no visa pasaulē ražotā kafijas daudzuma. Arabikas izcilo garšu nosaka kafijas audzēšanas vieta – saulainas kalnu nogāzes.
Otrs populārākais kafijas veids ir Robusta (Coffea canephora vai Coffea robusta). Robustas šķirnes kafija nav tik aromātiska, to vairāk izmanto šķīstošās kafijas gatavošanai. Kopējā kafijas tirgū tā aizņem gandrīz vienu trešdaļu.
Trešais veids ir Liberika (Coffea liberica) un Ekscelsa (Coffea dewevrei). Tā aizņem niecīgu tirgus daļu.
Izvēloties kafiju veikalā, iepazīstieties ar kafijas sastāvu – cik procentu attiecīgas kafijas ir izvēlētajā produktā, tas arī noteiks kafijas cenu.
2. Speciālistu ieteikumi labas kafijas izvēlē:
- Maltu kafiju jāizlieto pēc iespējas ātrāk, skatieties kafijas ražošanas un derīguma termiņus.
- Labas kvalitātes kafijas pupiņas ir ar eļļainu spīdumu, jo tās saglabājušas ēteriskās eļļas.
- Speciālisti uzskata, ka labai kafijai veidojas putas, ja tādu nav, kafija ir zemas kvalitātes.
3. Pievērs uzmanību kafijas grauzdējumam.
Izvēlies sev tīkamu kafijas grauzdējuma pakāpi:
- Gaišs grauzdējums dos plašu kafijas aromātu un izcilu garšas pilnību.
- Vidējs grauzdējums pastiprina kafijas garšas nianses.
- Tumšs grauzdējums dos rūgtu un karamelizētu kafiju.
4. Pagatavošana.
Kafiju nav ieteicams apliet ar verdošu ūdeni. Vislabāk kafijas aromāts «atvērsies», ja maltas kafijas pupiņas aplies ar 90 – 93 grādu karstu ūdeni.
Ja ūdens temperatūra ir zemāka, tad aromātisku kafiju pagatavot neizdosies. Kafija ir gatava pāris minūtes pēc apliešanas ar karstu ūdeni, to jādzer karstu, nevis remdenu.
Speciālisti uzsver, ka kafijas pagatavošanas veids ļoti ietekmē kafijas garšu, tāpēc izvēlieties sev piemēroto – apliešanu krūzītē (šo veidu izvēlas gandrīz puse kafijas lietotāju Latvijā), dažādus kafijas automātus, kanniņas utt.