LTV eksperiments atklāj šokējošus faktus par iespējamajiem pedofiliem (38)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: [bb], CC BY-NC-ND 2.0

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma «Aizliegtais paņēmiens» eksperimentā trīs no pieciem iespējamiem varmākām bija saistīti ar skolām un bērnunamiem.

Raidījums veica eksperimentu, cik daudz vīriešu ir gatavi seksuālam kontaktam ar nepilngadīgo - it kā 15 gadus vecu jaunieti.

Internetā daudzi vīrieši atsaucās nepilngadīga zēna aicinājumam uz seksuālām attiecībām, bija arī gatavi viņam par to maksāt. Vīriešu vidū bija gan daudzbērnu tēvs, gan kādas skolas pavārs. Daži jau agrāk tiesāti par šādu noziegumu. Viss tika filmēts ar slēpto kameru. Seksuāli kontakti eksperimentā netika pieļauti.

Žurnālists vīriešus pēc tam izjautāja.

Viens no vīriešiem bija no kādas Vidzemes pilsētas. Viņš apgalvoja, ka ir 45 gadus vecs, esot homoseksuāls un nav ģimenes un bērniem. Agrāk nav tiesāts. Viņš bija ieradies Rīgā ar autobusu un apzinājās, ka seksuālas attiecības ar nepilngadīgo ir likumā aizliegtais.

Vīrietis agrāk strādājis bērnunamā, no kura padzīts, jo direktors uzskatījis, ka viņš ir pedofils.

Arī otrs no aizturētajiem – kāds 42 gadus vecs prokūrists - apzinās, ka likums liedz seksuālās attiecības. Taču žurnālistu pārsteigts notikuma vietā viņš apgalvoja, ka nav piedāvājis raidījumā izmantotajam puisim seksuālās attiecības. Ir noticis pārpratums. Tāpat kā pirmo vīrieti arī viņu aizturēja policija.

Trešais ir kāds vīrietis no kādas Vidzemes mazpilsētas. «Likums ir tāds... likumu es arī tev varu izstāstīt. No 14 gadiem var stāties seksuālos kontaktos, ja tev ir abpusēja vienošanās,» viņš drošina jaunieti tikšanās sākumā. Tomēr vēlāk žurnālistu pārsteigts, kad viņi līdzīgi kā citos gadījumos, ierodas dzīvoklī, kur puisis tikās ar vīriešiem, 55 gadus vecais piecu bērnu tēvs apgalvoja, ko citu. «Nemāku pateikt īsti, godīgi teikšu!» viņš saka, vaicāts, vai zina, cik lielu sodu likums paredz par pedofiliju. Viņš stādā mežizstrādē un pēdējos sešos gados apzinājies savu homoseksualitāti. Vīrietis atzīst, ka sieva nojauš par notiekošo un arī uzdevusi dažādus jautājumus.

Ceturtais vīrietis ir kāds bijušais skolotājs no Latgales. Viņam ir 42 gadi un ir trīs gadus vecs bērns. Pēc ilgākas tincināšanas viņš atzīst, ka jau agrāk ir tiesāts par mazgadīgo pavešanu. «Ar tiem puišiem bija tā, ka es atļāvos, teiksim, kaut kādas vaļības un biju klāt sev piespiedis,» skaidro bijušais pedagogs, kas tagad strādā ceļu būvē. Pēcāk viņš atzīst, ka pats bijis seksuāli izmantots. Astoņu gadu vecumā gulējis slimnīcā un viņu izmantojis kāds vīrietis no blakus palātas. «Bērnībā mani vienkārši orāli izvaroja, nu izmantoja,» viņš norāda.

Piektais vīrietis ir kāds vairāk nekā 40 gadus vecs vīrietis, kam ir sieva un divi bērni. Viņš strādā par pavāru kādā Pierīgas skolā. Viņš apgalvo, ka skolniekiem necenšas tuvoties, taču nenoliedz, ka mēdz satikties ar nepilngadīgajiem un tad brauc uz Jūrmalu.

«Panorāmai» raidījuma autors žurnālists Guntis Bojārs stāstīja, ka eksperiments nebija saskaņots ar policiju, tomēr tā uzradās eksperimenta laikā un vīriešus aizturēja. «Tas nozīmē, ka arī viņi seko līdzi šiem cilvēkiem, zina, kur viņi ir, zina, ko viņi dara. Tā rezultātā viņi visi tika aizturēti,» stāstīja Bojārs.

Viņš norādīja, ka lielākā daļa, kas atnāca uz tikšanos, ikdienā ir saistīti ar skolēniem.

«Trīs no pieciem, ar kuriem mēs runājām, bija saistīti ar skolām un bērnunamiem. Viens bija strādājis bērnunamā, viens bijis skolotājs, viens vēl aizvien strādā skolā šobrīd - ne par skolotāju, ne par pavāru, bet tas nozīmē tajā vidē,» pauda žurnālists.

Tiesu psihiatre Anita Apsīte ziņu raidījumam stāstīja, ka klasiskai pedofīlijas definīcijai tas neatbilst, jo pedofīli izmanto bērnus līdz pubertātei.

Krimināllikums pilngadīgām personām aizliedz stāties seksuālos sakaros ar personām, kas nav sasniegušas 16 gadu vecumu. Likuma 161.pants nosaka, ka par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, naudas sodu vai piespiedu darbu.

Pērn likums papildināts ar normu, kas liedz arī mudināt uz šādām darbībām nepilngadīgu personu, tikai tiekoties vai sarakstoties ar tādu internetā, pat nestājoties seksuālos sakaros. Sods – līdz vienam gadam cietumā.

Komentāri (38)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu