Autovadītāju lielākais murgs: Pasaulē lielākie sastrēgumi (28)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Ikviens autovadītājs ir saskāries ar sastrēgumiem. Arī Rīgā, ik rītu dodoties uz darbu, un vakarā braucot mājās ir jārēķinās ar sastrēgumiem. Lai arī sastrēgumi var šķist kaitinoši, patiesībā Rīgai ir paveicies – pasaulē ir pilsētas, kurās sastrēgums ir pats ļaunākais murgs. Piedāvājam ieskatīties pilsētās, kurās fiksēti lielākie sastrēgumi pasaulē.

Ja, piemēram, Rīgā liels sastrēgums ir tad, ja satiksme uz kāda no Rīgas tiltiem ir apstājusies, tad Ķīnā tas nav nekas. 2010.gada augustā Pekinā autovadītāji iekļuva prātam neaptveramā sastrēgumā gandrīz 100 kilometru garumā. Šoferiem, kuri iekļuva šajā sastrēgumā, bija jārēķinās ar gandrīz divām nedēļām – 12 dienām, lai tiktu tam cauri.

Iemesls tam bija remontdarbi uz ātrgaitas šosejas. Remontdarbu veicēji slēdza vairākas joslas un ierobežoja satiksmi vienā no krustojumiem. Neviens nebija rēķinājies, ka darbu laikā būs tik liela satiksme. Tā rezultātā ātrgaitas šoseja bija pilnībā bloķēta, un izveidojās prātam neaptverams sastrēgums. Ironiski, ka remontdarbi uz šosejas tika veikti, lai atvieglotu satiksmi.

1969.gada augustā notika pasaulē slavenākais Vudstokas mūzikas festivāls. Tas notika Maksa Jesgura fermā netālu no Ņujorkas. Vairāk nekā 500 000 cilvēku, kuri vēlējās nonākt šajā festivālā, izbrauca uz Ņujorkas galvenās autostrādes un iekļuva sastrēgumā 32 kilometru garumā. Tik milzīgs sastrēgums izveidojās tādēļ, ka daudzi vēlējās pēc iespējas ātrāk izbaudīt «trīs dienas miera un mūzikas», un turpat uz šosejas pameta savus auto. Mūziķi festivālā ieradās ar helikopteriem, jo citādāk to nebija iespējams izdarīt.

2011.gada februārī Čikāgu ASV pārsteidza sniegputenis, kurā nokrita aptuveni 52 centimetri sniega. Lielais sniegputenis pārsteidza nesagatavotus daudzus autovadītājus, un tas radīja nevienu vien ceļu satiksmes negadījumu. Vislielākais sastrēgums izveidojās uz šosejas, kas ved no Čikāgas centra uz pilsētas ziemeļiem. Autovadītājiem, kuri iekļuva šajā sastrēgumā, bija jārēķinās ar 12 stundu ilgu stāvēšanu uz vietas.

1990.gada aprīlī, kad tikko bija kritis Berlīnes mūris, Lieldienu brīvdienās tūkstošiem cilvēku brauca no bijušās Rietumvācijas uz Austrumvāciju un otrādi. Uz šosejām, kuras ļāva pārvadāt vidēji vienu miljonu auto dienā, 12.aprīlī tika fiksētas 18 miljoni auto, kas veidoja milzīgus sastrēgumus. Taču šie sastrēgumi cilvēku garastāvokli nespēja nekādi sabojāt – galu galā, tikko bija atgūta brīvība.

2005.gada septembrī ASV piemeklēja viesuļvētra «Rita», un tas nozīmēja, ka vairāk nekā 2,5 miljoniem cilvēku bija jāevakuējas no Hjūstonas. Tas izraisīja milzīgu sastrēgumu uz vienas no Teksasas štata galvenajām šosejām. Lai arī 100 kilometru garo posmu autovadītāji veica vien 48 stundu laikā, šis sastrēgums izglāba daudzas dzīvības, kuras varēja iet bojā vētrā.

1980.gada februārī milzīgu sastrēgumu piedzīvoja francūži – pēc ziemas brīvdienām daudzi iedzīvotāji atgriezās mājās Parīzē, un Lionas-Parīzes šoseja praktiski tika bloķēta. Ļoti apgrūtināta satiksmes kustība bija vairāk nekā 180 kilometru garumā. Francūži, kuri atceras šo sastrēgumu, ironizē, ka mājās ātrāk būtu izdevies nonākt ar slēpēm.

2012.gada novembrī milzīgu sastrēgumu piedzīvoja Krievijas autobraucēji, kur bija ceļā no Maskavas uz Sanktpēterburgu. Ceļā satiksmi apturēja sniegputenis, un autobraucēji uz šī ceļa bija iesprostoti uz trim dienām. Vietējās pašvaldības nodrošināja teltis, kā arī psiholoģisko palīdzību (ir baumas, ka šī «palīdzība» patiesībā bija šņabis) izmisušajiem braucējiem.

2001.gada 11.septembris bija traģiska diena ASV un Ņujorkas vēsturē teroraktu dēļ. Pēc uzbrukumiem Pasaules tirdzniecības centram, Ņujorka praktiski tika «nogriezta» no ārpasaules – satiksme tika slēgta, un pilsētā drīkstēja pārvietoties tikai ārkārtas dienesti. Savukārt Ņujorkas tuvākajā apkārtnē radās milzīgi sastrēgumi, no kuriem autovadītāji tika ārā vien pēc vairāk nekā 10 stundām. Lieki piebilst, ka sava veida sastrēgumi veidojās arī tuvākajās lidostās, jo Ņujorkā gaisa satiksme pēc teroraktiem bija slēgta.

2009.gada 10.jūnijā satiksmes problēmas Brazīlijas pilsētā Sanpaulu ceļu satiksmes problēmas sasniedza savu kulmināciju. Visas lielākās pilsētas autostrādes bija tikpat kā bloķētas, un autovadītājiem, lai sasniegtu savus galamērķus, milzīgajos sastrēgumos bija jāpavada ļoti garas stundas. Pēc tam Sanpaulu pašvaldība uzsāka darbu, lai uzlabotu situāciju ceļu satiksmes jomā.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu