Gripas epidēmija ir beigusies (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Statistikas dati liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā ir ievērojami samazinājies pacientu skaits, kuri vērsušies ārstniecības iestādēs pēc medicīniskās palīdzības gripas gadījumos, tādēļ Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) paziņojis par gripas epidēmijas beigām, portāls «Apollo» uzzināja SPKC.

Nacionālais veselības dienests informē, ka līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu valsts pārtrauc apmaksāt ģimenes ārsta mājas vizīti pie pacientiem ar gripas saslimšanu. Šis nosacījums neattiecas uz iedzīvotājiem, kuriem vienmēr tiek nodrošinātas valsts apmaksātas ģimenes ārsta vizītes.

Šīs sezonas gripas epidēmiju, salīdzinot ar iepriekšējām sezonām, var raksturot kā vidējās intensitātes epidēmiju. Gripas epidēmiskā izplatība tika novērota jau janvāra sākumā un maksimālo līmeni saslimstība sasniedza janvāra beigās, kas bija par dažām nedēļām ātrāk nekā parasti. E

pidēmijas ilgums šajā sezonā atbilst vidējiem rādītājiem. Arī šajā sezonā cirkulēja vairāki gripas vīrusi - sezonas sākumā dominēja A tipa gripas vīrusi, kas izraisīja visintensīvāko saslimstību, un epidēmijas beigās – B tipa gripas vīrusi.

Kā parasti, arī šajā sezonā vairāk ar gripu slimoja bērni līdz 14 gadu vecumam. Tomēr smagāk epidēmija skāra gados vecākus cilvēkus.

Šajā gripas sezonā reģistrēti 22 nāves gadījumi, galvenokārt gados veciem cilvēkiem un pacientiem ar hroniskām saslimšanām, kuri nebija vakcinējušies pret gripu. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, imunizācijas līmenis pret gripu joprojām ir ļoti zems - pret gripu vakcinējušies mazāk nekā 1% Latvijas iedzīvotāju.

Pēdējo nedēļu laikā pieaugusi respiratorisincitiālā vīrusa izplatība, kas izraisa gripai līdzīgas saslimšanas, īpaši bērniem, izraisot iekaisumu bronhiolās un plaušās. Parasti šī vīrusa epidēmiskā izplatība tiek novērota rudens-ziemas mēnešos pirms gripas epidēmijas sākuma. Slimo ne tikai mazi bērni un skolēni, bet arī pieaugušie un vecie cilvēki.

SPKC atgādina – tas, ka beigusies gripas epidēmija nenozīmē, ka vīrusi necirkulē, tāpēc jāturpina gripas profilakses pasākumi.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu