«Lufthansa» paziņojumā noraida pārmetumus saistībā ar pilotu Lubicu (17)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas nacionālajai lidsabiedrībai «Lufthansa» nebija pienākums informēt aviācijas drošības uzraugu par to, ka «Lufthansa» zemo cenu meitaskompānijas «Germanwings» pilots Andreass Lubics, kurš 24.martā tīši izraisīja lidmašīnas katastrofu ar 150 upuriem, bija cietis no depresijas, teikts «Lufthansa» paziņojumā.

Vācijas aviācijas drošības uzraugs Federālais aviācijas birojs (Luftfahrbundesamt, LBA) svētdien laikrakstā «Welt am Sonntag» pavēstīja par to, ka pirms Lubica izraisītās katastrofas nebija informēts par viņa agrāk pārciesto depresiju, lai gan Lubics 2009.gadā par to bija paziņojis «Lufthansa» vadībai.

«Lufthansa» pirmdien atzīmēja LBA paziņoto, ka pilota licence Lubicam 2009.gadā izsniegta atbilstoši likumīgām prasībām.

«Lufthansa» paziņoja, ka 2013.gadā stājušies spēkā jauni Eiropas aviācijas drošības noteikumi, bet «juridiskā stāvokļa pārmaiņu rezultātā nav radies vispārējs un atsevišķs pienākums» aviokompānijai sniegt šādu informāciju aviācijas drošības uzraugam.

LBA, kas Vācijā izsniedz pilotu licences, informējusi laikrakstu «Welt am Sonntag», ka «Lufthansa» nebija sniegusi LBA ziņas par Lubica veselības problēmām. «Lufthansa» ārsti, kas izmeklējuši Lubicu, nav darījuši zināmu LBA, ka viņam agrāk konstatēta smaga depresija.

LBA atzina laikrakstam, ka tās pārstāvji pirmo reizi uzzinājuši par Lubica veselības problēmām, kad tie 27.martā - trīs dienas pēc katastrrofas - «Lufthansa» medicīnas centrā iepazinušies ar viņa lietu.

«Welt am Sonntag» ziņoja, ka «Lufthansa» ārsti Lubicu kopš 2009.gada, kad viņš informējis darba devēju par savu depresiju, izmeklējuši sešas reizes, taču pēc tam, kad 2009.gadā viņam veikts psiholoģiskais tests, viņa garīgā veselība vairs nav pārbaudīta.

Vācijas prokuratūra ir atklājusi, ka jau pirms vairākiem gadiem - vēl pirms viņš kļuva par pilotu - Lubicam tika diagnosticētas pašnāvnieciskas tieksmes.

«Germanwings» māteskompānija «Lufthansa» ir izpelnījusies kritiku pēc tam, kad noskaidrojās, ka Lubics ir informējis savu darba devēju par to, ka cieš no smagas depresijas. Viņš vadībai paziņojis par slimību 2009.gadā pēc tam, kad pārtrauca savas pilota apmācības.

Ārsti pēdējā laikā nebija konstatējuši pazīmes, ka Lubics plāno sev vai citiem nodarīt pāri, bet viņš ārstējās pie neirologiem un psihiatriem, kas viņam bija izrakstījuši slimības lapas, tostarp par liktenīgā lidojuma dienu. Policija viņa dzīvesvietā atrada saplēstas slimības lapas, kas liecina, ka viņš slēpis savas psihiskās veselības problēmas no aviokompānijas.

Pēdējā laikā ir pievērsta pastiprināta uzmanība aviācijas drošībai Vācijā, jo 24.martā Francijas Alpos avarēja Vācijas nacionālās aviokompānijas «Lufthansa» zemo cenu meitsabiedrības «Germanwings» Barselonas-Diseldorfas reisa lidmašīna ar 150 cilvēkiem, kas visi gāja bojā. Katastrofu apzināti izraisīja lidmašīnas otrais pilots Andreass Lubics, tīši pazeminot lidojuma augstumu un palielinot lidmašīnas ātrumu. Pēc katastrofas kļuva zināms, ka Lubicam bijušas pašnāvnieciskas tendences un ka 2009.gadā viņš informējis «Lufthansa» par to, ka ārstējies no depresijas.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu