Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis
Iesūti ziņu!

«Asiņainā Mērija» un citi klasiski kokteiļi jaunā izpildījumā (15)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: mhaithaca, CC BY-NC-SA 2.0

Īsi pirms svētku brīvdienām pirmo reizi Rīgā pēc īpaša «PRIKE Latvija» uzaicinājuma viesojās viens no pasaules labākajiem bārmeņiem, zīmolu «Diageo Reserve» un «Bulleit Frontier Bourbon» globālais vēstnieks Tims Eteringtons-Džadžs (Tim Etherington-Judge). 

Tieši garšas nianses ir tās, kas atšķir pieņemamu kokteili no patiešām izcila garšas baudījuma. Iepazīsties ar Tima Džadža izstrādātajām trīs kokteiļu receptēm un apgūsti, kā ar nelielu iepriekšēju sagatavošanos varēsi pārsteigt savus draugus ar patiešām izciliem kokteiļiem!

Ketel One «Asiņainā Mērija»

«Asiņainā Mērija» pavisam noteikti ir viens no pasaulē populārākajiem kokteiļiem – piemēram, ASV to bieži pieņemts pasniegt pat vēlajās brokastīs. Ņemot vērā, ka kokteiļa pagatavošanas process nav sarežģīts, daudzi bārmeņi pasaulē izstrādā savu īpašo Asiņainās Mērijas recepti. Tima Džadža «Asiņainās Mērijas» receptes atslēga neslēpjas pagatavošanas procesā, bet gan iepriekš īpaši sagatavotajā degvīnā.

Sastāvdaļas:

  • 60ml «Ketel One» degvīns
  • 2 ēdamkarotes Virgin olīveļļas
  • Tomātu sula
  • Citronu sula
  • Svaigi mārrutki
  • Tobasko mērce
  • Seleriju sula
  • Kūpināts sāls (Smoked Rock Salt)
  • Melnie pipari

Sagatavošanās process:

Pirms gatavot kokteili, nepieciešams sagatavot degvīnu ar tā saukto fat wash tehniku.

Pudeli degvīna «Ketel One: sajaucam ar Virgin olīveļļu (2 ēdamkarotes), spēcīgi sakratām. Atstāj uz vienu dienu nostāvēties. Pēc 24 stundām nostāvējušos degvīnu izfiltrējam cauri kafijas filtram un izfiltrēto dzērienu ievietojam saldētavā. Kad degvīns ļoti spēcīgi atdzesēts, to vēlreiz izfiltrējam cauri kafijas filtram. Tad tas ir gatavs lietošanai kokteilī.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sajaucam šeikerī. Pasniedz sulas (jeb highball) glāzē, kas pildīta ar ledu (pēc ieskatiem). Dekorē ar selerijas kātiņu vai citrona šķēlīti.

Ananāsu Ekspresis (Pineapple Express)

Pasaulē slavu iekarojušais kokteilis «Ananāsu Ekspresis» ir svaigs un gards dzēriens. To bieži vien ierasts gatavot ar rumu, taču Tims Džadžs savu «Ananāsu Ekspresi» izvēlas gatavot, izmantojot burbonu. Šajā kokteilī pats galvenais ir kvalitatīvs ananāsu sīrups, kas arī tam sniegs tā izcilo garšu.

Sastāvdaļas:

  • 60ml Bulleit burbona
  • 15ml paštaisīta ananāsu sīrupa
  • Sauja piparmētru
  • Sasmalcināts ledus

Sagatavošanās process:

Pirms sākt gatavot kokteili, jāsagatavo ananāsu sīrups – nederēs veikalā pirktais sīrups, vislabāko garšu varēs iegūt, to pagatavojot pašam.

Lai pagatavotu sīrupu, no sākuma jāspiež sulu no svaiga ananāsa. Svaigo sulu sajaucam ar cukuru attiecībā 1:1 un visu šo lejam katliņā. Sildām uz lēnas uguns, maisot kamēr viss cukurs ir izkusis. Atdzesē. Tad tas ir gatavs jaukšanai kokteilī.

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sajaucam šeikerī. Lejam atdzesētā glāzē un dekorējam ar ananāsa šķēlīti.

Viskija migla (Whiskey Mist)

«Viskija migla» ir īpašs, Tima Džadža radīts kokteilis, kuru diez vai sastapsi Rīgas krogos un restorānos. Tāpēc rekomendējam šo kokteili izmēģināt pagatavot pašam – lai gan sastāvdaļas sākotnēji var šķist nedaudz neierastas, ticiet mums, Jūs to nenožēlosiet! Kokteilim ir izsmalcināta un niansēta garša.

Sastāvdaļas:

  • 25ml Johhnie Walker Gold Label Reserve
  • 25ml svaigas biešu sulas
  • 25ml «Rosso» Vermuts
  • 25ml Ķiršu brendija

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sajaucam kopā šeikerī un lejam glāzē (pēc izvēles). Kokteilim iespējams pievienot arī ledu.

«Garšas nianses ir tās, kas atšķir pieņemamu kokteili no patiešām izcila kokteiļa. Tāpēc ir vērts iepazīt katra dzēriena specifiku un tā izmantošanas iespējas – pārzinot savu izmantoto dzērienu īpašības, strādāt ar tiem kļūst daudz ērtāk un arī interesantāk,» tā komentē T.Džadžs, uzsverot, ka kokteiļu pagatavošanā nevajadzētu baidīties eksperimentēt ar dažādām garšām, jo tā iespējams radīt kaut ko patiešām īpašu.

Starptautiski atzītā stipro alkoholu eksperta Tima Džadža vizīte Latvijā bija unikāls notikums – šāda mēroga pieredzes apmaiņas pasākumi gan Latvijā, gan visā Baltijā ir ļoti liels retums un nenovērtējama pieredze ikvienam bārmenim.

Kokteiļu jaukšanas mākslas atslēga – pareizi sagatavotas sastāvdaļas un pacietība!

Komentāri (15)
Nepalaid garām
Uz augšu