SAB atņēmis pielaidi Dreimanei; viņu atbrīvos no amata (218)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atņēmis pielaidi valsts noslēpumam Valsts kancelejas direktorei Elitai Dreimanei, un viņa tiks atbrīvota no amata, žurnālistiem apstiprināja Ministru prezidente Laimdota Straujuma («Vienotība»).

«Valsts kanceleja strādā ar klasificētu informāciju, un Valsts kancelejas vadītājs, var visādas kombinācijas gudrot, bet tas nav ilgtspējīgi, ja nevar darboties ar klasificētu informāciju,» teica Straujuma.

Ministru prezidente informēja, ka pirmdien saņēmusi SAB gala atzinumu par Valsts kancelejas direktori, kurā norādīts, ka Dreimanei atņemta pielaide. Viņa paskaidroja, ka saskaņā ar likumdošanu premjeram ir nekavējoties jārīkojas, tādēļ darbs ar klasificētu informāciju nodots Dreimanes vietniecei Inesei Gailītei. Savukārt uz jaunu Valsts kancelejas direktora amatu tiks rīkots konkurss.

«Es uzskatu, ka Dreimanes kundze ir profesionāla juriste. Kā mēs šodien runājām, es arī piedāvāju veikt rotāciju. Viņa teica, ka ir jāizvērtē konkrētie piedāvājumi,» pauda valdības vadītāju.

Viņa piebilda, ka «ir amati, ko ar viņas profesionālajām zināšanām var veikt bez pielaidēm». Dreimane varot piekrist rotācijai, ja viņai tiks piedāvāts «atbilstoša līmeņa amats».

Taujāta, kādēļ Dreimanei pielaide atņemta, Straujuma atbildēja, ka daļu no iemesliem viņa zina, tomēr tos neatklās. Premjerministre kategoriski noraidīja, ka uz SAB vadītāju varētu tikt pielietots politiskais spiediens.

Jautājums par Dreimanes atbrīvošanu no amata tiks virzīts izskatīšanai valdības sēdē, kurā ministriem būs jāpieņem lēmums. Straujuma vēl nezināja, vai tas būs jau otrdien.

Dreimane 10 dienu laikā SAB lēmumu par pielaides atņemšanu var pārsūdzēt.

Premjeres preses sekretāre Aiva Rozenberga aģentūrai BNS iepriekš sacīja, ka drošības iestādes sākotnēji Straujumai paudušas bažas par Dreimani un valsts noslēpuma jautājumiem. «Saņemot šādus signālus, Ministru prezidente uzskatīja, ka tās ir ne tikai viņas tiesības, bet arī pienākums uz to reaģēt. Līdz ar to tika pārtraukta viņas ikgadējā novērtēšana,» sacīja Rozenberga.

Dreimane nav ieradusies uz pārrunām SAB, uz kurām tika ielūgta četras reizes. SAB paziņojis, ka tas bijis pēdējais ielūgums. Pēc premjerministres domām, tas neliecina par cieņu pret valsts drošības iestādēm un tādējādi tās tiek diskreditētas.

Savukārt Dreimanes publiski pausto kritiku valsts noslēpuma piešķiršanas sistēmai Ministru prezidente uzskata par nepieņemamu un neētisku, informēja Rozenberga.

Dreimane iepriekš atkārtoti lūdza iespēju SAB ierasties kopā ar advokātu, tomēr biroja direktors Jānis Maizītis to noraidījis. Viņa valsts pārvaldē strādā gandrīz 20 gadu.

Komentāri (218)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu