Dreimane pārsūdzēs SAB lēmumu (85)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts kancelejas (VK) direktore Elita Dreimane pārsūdzēs Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu par pielaides anulēšanu, jo procesā ir pieļauti būtiski cilvēktiesību un procesuālie pārkāpumi, kas neatbilst tiesiskas un demokrātiskas valsts principiem, aģentūru LETA informēja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota.

Dreimane arī skaidroja, ka jauns amats rotācijas kārtībā nekādā gadījumā nebūs kompromiss, jo viņas prioritāte vienmēr ir bijusi un būs labāka valsts pārvaldība un tiesiskums, kā arī ierēdniecības darbs Latvijas sabiedrības labā.

«Lēmums par pielaides anulēšanu diemžēl nav pārsteigums, un to prognozēju, ņemot vērā pārējos SAB lēmumus gan par citiem Valsts kancelejas ekspertiem, gan citām politiskām un valsts pārvaldes amatpersonām,» sacīja Dreimane. «Jāsecina, ka viss veiktais darbību kopums - gan novērtēšanas vilcināšana un procesuālie pārkāpumi, gan pielaides atņemšana tika apzināti plānota un veikta, lai rastu formālu ieganstu atbrīvot no amata,» viņa uzskata, piebilstot, ka tas, visdrīzāk, ir saistīts ar Valsts kancelejas atzinumiem investīciju strīdu aktuālajās lietās, piemēram, «Norvik» bankas strīdu ar Igaunijas uzņēmumu «Winergy».

«Tāpat Valsts kanceleja ieturēja stingru pozīciju KNAB nesadalīšanas un neatkarības stiprināšanā, izstrādājot jauno likumprojektu. Turklāt ekspertu līmenī norādījām uz procesuāliem likuma pārkāpumiem KNAB priekšnieka plānotajā novērtēšanā. Ir vēl daudzi citi Valsts kancelejas atzinumi, kuros ir norādīti riski par Ministru kabineta lēmumiem,» viņa uzskaitīja, skaidrojot, ka, vadot Valsts kanceleju, ļoti stingri ievērojusi profesionalitātes, apolitiskuma un godprātības principus.

Tāpat Dreimane vērsa uzmanību, ka turpinās veikt savus darba pienākumus līdz Ministru kabineta lēmumam un jautājumu koordināciju ar valsts noslēpuma statusu deleģēs savai vietniecei tiesību aktu lietās Inesei Gailītei.

LETA jau ziņoja, ka SAB ir anulējis pielaidi valsts noslēpumam Dreimanei, šodien žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Arī SAB preses pārstāve Iveta Maura aģentūrai LETA apstiprināja, ka Valsts kancelejas direktorei anulēta esošā pielaide valsts noslēpumam.

Straujuma pieņēmusi lēmumu, ka Dreimane vairs nevar lemt par ar valsts noslēpumu saistītiem jautājumiem. Premjerministre norādīja, ka viņai ir pienākums šādi rīkoties, un skaidroja, ka lēmumu pieņemšana šajās lietās uzticēta Valsts kancelejas direktora vietniecei Gailītei.

Straujuma skaidroja, ka plānots veikt rotāciju, Dreimanei piedāvājot citu amatu. Tomēr jāņem vērā, ka pastāv SAB lēmuma pārsūdzības iespēja, skaidroja Ministru prezidente. Straujuma pieļāva iespēju rosināt Ministru kabinetam pilnvarot viņu pēc pārsūdzības procesa beigām veikt Dreimanes rotāciju uz citu amatu, ja arī pēc pārsūdzēšanas paliks spēkā SAB lēmums par pielaides atteikumu.

Valdības vadītāja norādīja, ka vēl nezina, vai ar šo rosinājumu valdībai nāks klajā rītdien.

Komentāri (85)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu