Kā mazināt pavasara alerģiju simptomus (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Sākot plaukt kokiem, gaisā aizvien vairāk paaugstinās ziedputekšņu koncentrācija, kas nozīmē, ka sācies sezonālo alerģiju laiks. Arī aptiekās aizvien pieaug pieprasījums pēc līdzekļiem alerģiju simptomu remdēšanai, tāpēc par to, kā mazināt pavasara alerģijas simptomus, stāsta «BENU Aptieka» farmaceits Vitālijs Mitrohins.

Kas izraisa pavasara alerģijas?

Kā rāda statistika, Eiropā ar alerģijām slimo aptuveni 150 miljonu cilvēku. Aptuveni 30% eiropiešu cieš no alerģiskajām iesnām (siena drudža), aptuveni 20% cieš no astmas, savukārt 15% alerģija izpaužas kā ādas slimības. Turklāt alerģiskie simptomi izpaužas jau bērnībā.

Kā paskaidro Vitālijs Mitrohins, pavasara alerģiju galvenais izraisītājs ir ziedputekšņi. Patlaban vidējā koncentrācijā gaisā atrodami alkšņa putekšņi, bet zemā koncentrācijā atrodami lazdas, gobas un vītola putekšņi. Tomēr jau tuvākajā laikā putekšņu koncentrācija pieaugs, kas nozīmē, ka cilvēkiem ar noslieci uz pavasara alerģijām jau laikus jāparūpējas par to, lai mazinātu alerģijas simptomus.

Ziedputekšņiem nonākot alerģiska cilvēka elpceļos, tiek novājināta imūnsistēma. Reaģējot uz putekšņiem, ko organisms uztver kā baciļus, imūnsistēma rada antivielas. Šīs antivielas uzsāk cīņu ar alergēniem, kas asinīs izdala aktīvo vielu histamīnu. Histamīns rada tādas alerģiskas reakcijas kā šķavas, izdalījumus no deguna, kairinājumu acīm, ādas apsārtumu, niezi u.c. Turklāt ziedputekšņi var izraisīt arī astmu – stāvokli, kas sašaurina elpceļus, apgrūtinot elpošanu, kas izraisa klepu, sēkšanu un elpas trūkumu.

Kā remdēt pavasara alerģiju simptomus?

Tiem, kuri līdz šim nav cietuši no alerģijām, bet, atnākot pavasarim, pamana iepriekš minētos simptomus, noteikti būtu jāapmeklē ārsts, kurš tālāk var nosūtīt veikt alerģiju testu. Lai gan nav atrodams brīnumlīdzeklis, kas cilvēku pilnībā atbrīvotu pavasara alerģijām, ir pieejami ārstnieciski līdzekļi, kas palīdzēs mazināt alerģiskos simptomus. Turklāt lielākā daļa no preparātiem iegādājami bez receptes.

Kā stāsta farmaceits, aptiekā pieejami antihistamīna līdzekļi deguna aerosolu, tablešu, gelu un acu pilienu formā. Mazinot histamīnu daudzumu organismā, antihistamīni mazina šķaudīšanu, šņaukāšanos un niezi. Antihistamīnu saturoši deguna pilieni mazina iekaisumu, savukārt dekongestanti atbrīvo degunu un elpceļus no gļotām, atvieglojot aizsprostojumu un pietūkumu. Acu pilieni mazinās acu asarošanu un graušanu. Alerģiskus simptomus iespējams mazināt, lietojot arī kombinētus pretsaaukstēšanās līdzekļus, jo arī tie parasti satur antihistamīnus un pseidoefedrīnu, kas atvieglo elpošanu.

Lai gan lielākā daļa no medikamentiem alerģiju remdēšanai iegādājami bez ārsta receptes, konsultācija ar speciālistu būtu ļoti ieteicama. Farmaceits atgādina, ka vecākiem, ārstējot alerģijas bērniem, jālieto tikai ārsta norādīti medikamenti. Atsevišķi antihistamīni var izraisīt miega efektu, līdz ar to jāievēro piesardzība, tos lietojot dienas laikā. Turklāt lielākā daļa no preparātiem paredzēti lietošanai vien dažas dienas. Ja alerģijas neizdodas remdēt ar bezrecepšu medikamentiem, pieejami arī spēcīgāki recepšu medikamenti, kā arī injekcijas un imūnterapijas zemmēles tabletes, kas dod iespēju no alerģijas atbrīvoties pavisam.

Kā sadzīvot ar alerģijām?

Dzīvojot mūsu platuma grādos, cilvēkiem, kas cieš no alerģijām, ir teju neiespējami izvairīties no putekšņiem, tāpēc Vitālijs Mitrohins iesaka pēc iespējas mazināt kontaktu ar alergēnu. Izvairoties no saskares ar alergēnu, atvieglosiet šņaukāšanos, šķavas un acu asarošanu.

«Cilvēkiem, kas cieš no alerģijām, ieteicams sekot līdzi putekšņu koncentrācijai un laikā, kad koncentrācija ir visaugstākā, censties uzturēties iekštelpās. Putekšņu koncentrācija visaugstākā ir siltā un sausā laikā, turklāt visaugstākā tā ir no rītiem. Savukārt lietainās un vējainās dienās koncentrācija samazinās līdz minimumam. Lai gan pavasarī tā vien gribas atvērt logus un ielaist mājās silto un svaigo pavasara gaisu, lai izvairītos no putekšņu iekļūšanas iekštelpās, logus vēlams turēt aizvērtus. Turklāt lieliski var palīdzēt arī gaisa attīrītājs,» skaidro farmaceits.

Īpaša uzmanība jāvelta arī mājas uzkopšanai, neaizmirstot par grāmatplauktiem, skapjaugšām, paklājiem, ventilācijas izejām un citām vietām, kurās ir iespēja uzkrāties pa logu iekļuvušiem putekšņiem. Turklāt jāpatur prātā, ka pēc došanās ārā putekšņi nosēžas arī uz apģērba un nosēžas matos, tāpēc īpaša uzmanība jāpievērš arī apģērba kopšanai.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu