SAB: Krievija aktīvi meklē sabiedrotos Rietumvalstu politiķu rindās (47)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Spyros Papaspyropoulos, CC BY-NC-ND 2.0

Īstenojot ietekmes pasākumus, Krievija aktīvi meklēja sabiedrotos Rietumvalstu politiķu rindās, lai grautu NATO un Eiropas Savienības (ES) saliedētību, teikts Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pārskatā par 2014.gadu.

Birojs norāda, ka 2014.gads iezīmējās arī ar vairākiem publiskiem skandāliem, kuros Rietumeiropas valstu labējās un kreisās partijas tika saistītas ar finansējuma saņemšanu no Krievijas.

Atsevišķos gadījumos šo partiju biedri tikuši pieķerti, izplatot klaji nomelnojoša rakstura informāciju par pazīstamiem politiķiem, piemēram, Baltijas valstu vadītājiem.

«Lai arī tieša saistība ar Krieviju nav pierādīta tiesiskā ceļā, šo partiju publiskās simpātijas pret Krievijas politiku un prezidentu Vladimiru Putinu ir plaši zināms fakts,» teikts pārskatā.

Agresīvas un sarežģītas informatīvās karadarbības (operāciju) izpausme bija un ir vērojama Krievijas darbībās pret Ukrainu, ES un NATO dalībvalstīm. Informatīvo operāciju mērķis ir ietekmēt valsts iekšpolitiku, lai šķeltu sabiedrību, radību apjukumu, eskalētu spiedienu uz valsts varu un demoralizētu to. Informatīvās operācijas var būt gan slēptas, gan atklātas. Propaganda, savukārt, ir tieša valsts pozīcijas paušana iekšpolitiskiem un ārpolitiskiem mērķiem, norāda birojs.

Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu