Kā atsākt darbu pēc vētrainas nedēļas nogales

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Ballītes, atvaļinājumi, kāzas, festivāli... Svētku un atpūtas laiks ir brīnišķīgs, taču nekas nav mūžīgs un pienāk brīdis, kad ir jāpārslēdzas uz darba režīmu. Īpaši grūti tas varētu būt tiem, kas svētkus, piemēram, festivālu, pavada īpaši vētraini – ar sāpošu galvu nākamajā rītā un grandiozām atmiņām par pavadīto laiku.

Ārsti iesaka pirmajā pēcsvētku dienā pārāk nepārslogot sevi, jo normālā darba režīmā ir iespējams atgriezties 2-3 dienu laikā. Pat ja tev rodas vēlme izbaudīt brīvdienas maksimāli ilgi, līdz pēdējam brīdim, kas, visticamāk, ir raksturīgi jebkuram no mums, atvēli vienu dienu adaptācijai. Piemēram, pēc pamatīgām izklaidēm labāk atgriezies mājās sestdien, nevis svētdien, lai tev būtu viena brīva diena, lai atgūtos no svētkiem, nevis, teiksim, vēlu svētdienas vakarā vai, vēl trakāk, agri pirmdienas rītā. Kā uzskata ārsts psihologs Konstantīns Olhovojs, cilvēkam parasti ir nepieciešamas apmēram 2 diennaktis, lai atgrieztos normālā režīmā:

“Uzreiz mesties darba lietās pēc atpūtas nav ieteicams. Pirmajās dienās ir atkal jāiejūtas vidē un jānoskaņojas darbam.”

Psihoterapeits arīdzan uzskata – ja darbs ir atstāts novārtā desmit dienas, kamēr cilvēks ir, teiksim, atvaļinājumā, 1 diena diena neko nemainīšot. Turklāt pēc atpūtas bieži vien rodas miega traucējumi, tāpēc vislabākais, plānojot brīvdienas, ir pāris dienas pirms darba atsākšanas laicīgi iet gulēt un laicīgi mosties.

Meitene skolā
Meitene skolā Foto: pixabay

Tas pats attiecas arī uz bērniem. Kā uzskata speciālisti, īpaši svarīgi ir vecākiem pie jauna režīma pieradināt bērnus – piemēram, sākot skolas gaitas, kas nav aiz kalniem, tomēr tas ir jādara pakāpeniski, lai viņus nepārslogotu. Gatavošanos var sākt dažādi – gan ar grāmatu lasīšanas ieviešanu ikdienā, gan ar sarunām par skolas gaitām un klasesbiedriem. “Ir ļoti svarīgi, lai bērnam nerastos asociācija, ka viss labais strauji beidzas, un sāksies kaut kas slikts un drūms,” šādi uzskata profesore Natālija Andrejeva, kas specializējas tieši bērnu un jauniešu pedagoģijā un psiholoģijā. Daudz spēcīgu emociju iespaidu bērnā varot radīt disbalansu, kas var izjaukt emocionālā miera stāvokli, un tad nu likumsakarīgi ir histērija, puņķi un asaras.

Speciālisti uzskata, ka pedagogiem arī esot jādod bērniem pāris dienas, lai viņi varētu pierast pie mācību ritma. Pirmajai nedēļai vajadzētu būt rotaļīgai, atsaucot atmiņā jaukos vasaras brīžus un palēnām pārslēdzoties uz mācību režīmu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu