Milzu aisbergs draud iznīcināt veselu ciematu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Grenlandes rietumos atrodas neliela sala, kas cauru gadu ir ieskauta starp ledājiem un vietējie iedzīvotāji pie tā ir absolūti pieraduši, taču šajā vasarā netālu no ciemata, kas atrodas uz salas, piepeldējis milzu aisbergs, vēsta “CNN”.

Ledus kalns virs ūdens paceļas vismaz simts metru augstumā. Tas esot tikpat augsts kā Londonas Bigbens.

Tik iespaidīga izmēra aisbergu vietējie iedzīvotāji neatceras redzējuši. Uz aisberga redzamas plaisas. Dažas no tām pat ļoti dziļas. Kā jau visi aisbergi arī šis ledājs nepārtraukti mainās un drūp.

Vietējie iedzīvotāji bīstas, ka aisbergs sadalīsies ļoti pēkšņi, izraisot lielus cunami līdzīgus viļņus. Vietējais iedzīvotājs Hans Kristensens sagatavojis laivu, lai dotos divu dienu ilgā zvejā.

Taču šoreiz laivu noenkurojis salas otrā pusē, lai to nesabojātu no aisberga lūztošie ledus gabali. Viņš pie aisbergiem esot pieradis, taču šis viņā izraisot bailes:

“Mans tēvs kādreiz mācīja, kad aisbergs ir iesprūdis zemē, ledus zem ūdens kļūst mazāks, tas sāk kust un ar laiku salūzt. Ja tā notiks, tad būs lieli viļņi.”

Vietējais iedzīvotājs atceras, ka senāk aisbergs sabojājis 11 laivas. Vietējie iedzīvotāji jutušies atviegloti, kad aisbergs nedaudz izkustējies prom no salas, bet tagad atkal apstājies.

Viņi cer, ka nākošajā pilnmēness laikā 27. jūlijā pacelsies ūdens līmenis, kas ļautu aisbergam aizpeldēt prom.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu