Latvija apsver iespēju iegādāties multifunkcionālus helikopterus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edija Palēns/LETA

Lai nodrošinātu pietiekamus resursus krīzes situācijās, varētu tikt apsvērta papildu multifunkcionālo helikopteru iegāde, pastāstīja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Daiga Holma.

Vērtējot postošā Valdgales kūdras ugunsgrēka dzēšanas darbus, Kozlovskis raidījumam "LNT Ziņas sešos" atzina, ka plānots izskatīt iespēju Latvijai iegādāties multifunkcionālus helikopterus, lai "[ir] vismaz divi, trīs".

"Būtu optimāli, [ja] helikopteri varētu būt iesaistīti šāda veida ugunsgrēku dzēšanā. Esam ļoti zaļa zeme, meži daudz. Sausums nav tikai vienā reģionā, sausums [ir visā] Latvijā," uzsvēra ministrs.

Holma sacīja, ka radusies situācija parādīja, ka resursu tik lielu ugunsgrēku dzēšanai pietrūkst, tāpēc tuvākajā perspektīvā būtu nepieciešams izvērtēt iespēju iegādāties multifunkcionālus helikopterus. Patlaban notiek sadarbība ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kuru rīcībā ir minētie helikopteri, kas attiecīgi jau iesaistīti ugunsgrēka dzēšanā. Taču citu iespēju Latvijai nav, tāpēc lūgta starptautiskā palīdzība, piebilda Holma.

Viņa tāpat uzsvēra, ka, izskatot iespēju iegādāties multifunkcionālos helikopterus, vienlaikus jāapzinās, kas tas ir resursietilpīgs pasākums.

Jau ziņots, ka Latvijas dienesti sadarbībā ar Lietuvas bruņoto spēku helikopteru plašo ugunsgrēku dzēš jau septīto dienu. Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlies aizvadītās nedēļas otrdienas pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījušās arī mežā.

Valdība pirmdien ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu atbalstīt starptautiskās palīdzības lūgšanu ugunsgrēka dzēšanai. Lai nodrošinātu nepārtrauktu dzēšanu no gaisa, Valsts ugunsdzēsība un glābšanas dienests pirmdien ir ievietojis Kopējā ārkārtas situāciju komunikācijas un informācijas sistēmā lūgumu pēc trīs helikopteriem.

Latvija ir lūgusi arī Baltkrievijas helikoptera palīdzību ugunsgrēka dzēšanai, jo citu ugunsgrēku dēļ arī Eiropas Savienības dalībvalstu resursi patlaban ir ierobežoti.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu