OCTA cenas kāps (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas (OCTA) Garantijas fonds ir samazinājies līdz vēsturiski zemākajam līmenim kopš 2008.gada, ziņo Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB). Tas nozīmē, ka varētu augt OCTA prēmiju cenas.

Šobrīd Garantijas fonda apmērs ir krities zem 17 miljonu eiro atzīmes, un ir vairāki iemesli, kādēļ apdrošinātāju iemaksas šajā fondā ir nepietiekamas un nesedz izdevumus. Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmē pieejamo līdzekļu apjoma iztrūkumu, ir apstāklis, ka daudziem cietušajiem izmaksas tiek veiktas maksātnespējīgās apdrošināšanas sabiedrības Balva vietā, trešdien Latvijas Radio raidījumā Labrīt skaidroja LTAB valdes loceklis Juris Stengrevics, piebilstot, ka šobrīd no Balva klientiem cietušajiem izmaksāti 3,4 miljoni eiro, un papildus vēl nāksies izmaksāt vairāk nekā 2 miljonus.

Tāpat Stengrevics norāda, ka robu Garantijas fondā iecērt niecīgās iespējas investēt tajā esošos līdzekļus, kā arī apdrošināšanas sabiedrību piešķirtās atlaides lauksaimniekiem un invalīdiem.

Garantiju fonda apjomu ietekmē arī augošās atlīdzību summas, kas gan ir visnotaļ pašsaprotami, jo dārgāks kļūst viss, tai skaitā transportlīdzekļu remonts, cietušo ārstēšana un tamlīdzīgi. Stengrevics gan norāda, ka šīm izmaksām ietekme uz Garantijas fondu nav tik liela kā Balva faktoram un kompensācijām lauksaimniekiem un invalīdiem. Tādēļ LTAB iestājas par līdzekļu meklēšanu citviet nevis kā šobrīd nosaka likumdošana - Garantijas fondā.

Lai vai kā, ir skaidrs, ka nepieciešamā Garantijas fonda līdzekļu apjoma uzturēšanas nolūkā OCTA cenas augs. LTAB valdes loceklis gan norāda, ka polišu cenu pieaugums nebūs milzīgs.

"Apdrošinātāji paši naudu ģenerēt nevar, viņi var tikai paņemt no saviem klientiem un sadalīt tajos maksājumos, kas jāmaksā dažādos fondos un arī cietušajiem. Tādējādi, ja viņiem nepieciešams maksāt vairāk kaut kur, viņiem nepieciešams arī vairāk saņemt no saviem klientiem," - tā Stengrevics.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu