Naftas cenas piedzīvo lielāko nedēļas kāpumu pēdējo gadu laikā (20)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Naftas cenas aizvadītajā nedēļā pasaules tirgos piedzīvoja lielāko kāpumu pēdējo gadu laikā, reaģējot uz nemieriem Jemenā, kas rada bažas par naftas eksportu no Tuvajiem Austrumiem, un arvien mazāko slānekļa naftas ieguvi ASV.

Tostarp Londonas biržā kotētās «Brent» markas jēlnafta ir piedzīvojusi lielāko nedēļas kāpumu pēdējo piecu gadu laikā, bet Ņujorkas biržā kotētā WTI naftas cena aug jau piekto nedēļu pēc kārtas un tas bija lielākais nedēļas pieaugums kopš 2011.gada februāra.

Kaut arī pati Jemena nav liels naftas eksportētājs, eksperti satraucas, ka militārais konflikts šajā valstī var apdraudēt reģiona naftas transportēšanas ceļus un var samazināties eksports no Jemenas kaimiņvalstīm, tostarp pasaules lielākā naftas eksportētāja - Saūda Arābijas, kura ir uzsākusi aktīvu militāro kampaņu pret Jemenas nemierniekiem.

Starptautiskā enerģētikas aģentūra (IEA) trešdien samazināja naftas ieguves prognozi valstīm, kas nav Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) dalībnieces, atsaucoties uz naftas ieguves kritumu Ziemeļamerikā un konflikta saasināšanos Jemenā.

IEA samazināja 2015.gada naftas ieguves prognozi valstīm ārpus OPEC par 120 tūkstošiem barelu dienā līdz 630 tūkstošiem barelu dienā, «balstoties uz nedaudz negatīvāku prognozi ASV vieglās blīvo iežu naftas (LTO) ieguvei un Kanādas naftas ieguvei, neskaitot naftas smiltis, un uz Jemenas konflikta sekām», teikts aģentūras ikmēneša ziņojumā.

IEA prognozē, ka LTO ieguves pieaugums ASV mēneša izteiksmē apstāsies jau maija sākumā, un atzīmēja naftas ieguves platformu skaita samazināšanos, sarūkošos kapitālieguldījumus un LTO ieguvēju kredītu problēmas. Runājot par Kanādu, IEA atzīmēja naftas urbšanas apmēru kritumu un galīgi neapgūtu atradņu skaita palielināšanos.

IEA arī palielināja globālā naftas pieprasījuma prognozi par 90 tūkstošiem barelu dienā - līdz 93,6 miljoniem barelu dienā.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien naftas cenas pasaulē pieauga. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm maijā pirmdien pieauga par 0,27 ASV dolāriem - līdz 51,91 dolāram par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā kāpa par 0,06 ASV dolāriem - līdz 57,93 dolāriem par barelu.

Otrdien naftas cenas pasaulē pieauga. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm maijā otrdien pieauga par 1,38 ASV dolāriem - līdz 53,29 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā kāpa par 0,50 ASV dolāriem - līdz 58,43 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē trešdien pieauga, investoriem reaģējot uz nelielu kritumu ASV naftas ieguvē. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm maijā trešdien pieauga par 3,10 ASV dolāriem - līdz 56,39 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā kāpa par 1,89 ASV dolāriem - līdz 60,32 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē ceturtdien pieauga. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm maijā ceturtdien pieauga par 0,32 ASV dolāriem - līdz 56,71 dolāram par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm maijā Londonas biržā kāpa par 0,66 ASV dolāriem - līdz 63,98 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena maijā bija 55,74 ASV dolāri par barelu, kas ir par 7,9% vairāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm jūnijā bija 63,45 dolāri par barelu, kas ir par 9,6% vairāk nekā pirms nedēļas.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu