«Citadele» pārdota (218)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Diāna Lozko/LETA

Privatizācijas aģentūra (PA) ir pabeigusi valstij piederošo bankas «Citadele» akciju pārdošanas darījumu, Latvijas valdības apstiprinātā investora «Ripplewood» meitaskompānijai «RA Citadele Holdings LLC» un 12 starptautisku investoru grupai kļūstot par bankas akcionāru, aģentūrai BNS pavēstīja PA sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš.

Viņš norādīja, ka par bankas akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro, kas ir lielāki ieņēmumi nekā plānots (74 miljoni eiro). Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) īpašumā saglabā 25% bankas akciju. Papildus jaunie akcionāri kopā ar ERAB palielināja bankas «Citadele» pamatkapitālu par 10 miljoniem eiro.

«Esmu gandarīts par šī svarīgā darījuma veiksmīgu pabeigšanu. Bankas «Citadele» akciju pārdošanas darījums noslēdz būtisku posmu «Parex bankas» restrukturizācijas procesā. Pateicoties profesionālai bankas vadībai un darbiniekiem, ir izveidota sekmīgi strādājoša banka, kurai tagad ir atrasti stabili, uz nākotni orientēti investori. Latvijas banku sektorā ir ienācis jauns un kvalitatīvs kapitāls, kas dos nozarei kopumā papildu attīstības impulsu un dažādos Latvijas banku sektoru,» uzsvēra PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs.

Pēc PA vēstītā, noslēdzot bankas «Citadele» akciju pārdošanas procesu, ir iegūti investori ar ilgtermiņa plāniem attīstīt banku. «Ripplewood Advisors LLC» dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss (Tim Collins) ir uzsvēris, ka atbilstoši akcionāru plāniem banka «Citadele» kļūs par nacionālo līderi attiecībā uz kvalitāti un piedāvāto produktu daudzveidību Latvijas banku sektorā. ASV investīcijas Latvijas finanšu sistēmā līdzsvaro ārvalstu ieguldījumus un vairo drošību, tas ir arī pozitīvs signāls ārvalstu investīciju piesaistei.

Bankas akcionāru vidū līdzās «RA Citadele Holdings LLC» ir tādi investori kā bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas priekšsēdētājs Pols Volkers (Paul Volcker) un bijušais Pasaules bankas prezidents Džeims Volfensons (James Wolfensohn). Bankas akcionāru vidū ir arī viens no lielākajiem hedžfondiem pasaulē «Baupost Group». «Ripplewood piederēs 22,4% bankas akciju, bet pārējiem investoriem 52,6% bankas akciju.

Tāpat PA informēja, ka darījuma ietvaros tika restrukturizētas uzņemtās un valsts galvotās PA saistības pret ERAB. Atbilstoši valdības lēmumam no bankas «Citadele» akciju pārdošanas iegūtos līdzekļus PA izmantos valsts garantēto saistību pret ERAB dzēšanai.

«Līdz ar privāto investoru kļūšanu par bankas «Citadele» akcionāriem uz banku vairs neattiecas attīstības ierobežojumi, kas tai līdz šim bija noteikti kā bankai ar valsts atbalstu. Eiropas Komisijai ir stingri nosacījumi, uz kādiem valsts īpašos izņēmuma gadījumos var sniegt atbalstu komercuzņēmumiem un iesaistīties to darbībā. Latvijas uzņemtās saistības un Eiropas Komisijas lēmumi paredzēja virkni nosacījumu un ierobežojumu attiecībā uz banku «Citadele», tajā skaitā bija noteikti investoru piesaistes procesa termiņi. Šo ierobežojumu mērķis bija valsts atbalsta ietekmes uz konkurenci banku (finanšu) sektorā mazināšana, un tā ir obligāta Eiropas Komisijas prasība valsts atbalsta sniegšanas gadījumos. Šobrīd līdz ar bankas «Citadele» akciju pārdošanu ierobežojumi ir izbeigti, un Latvija ir izpildījusi starptautiskās saistības,» klāstīja PA.

Bankā «Citadele» aģentūrai BNS pavēstīja, ka starptautisko investoru privātais kapitāls ļaus bankai attīstīties straujāk nekā līdz šim. «Starptautisko investoru privātais kapitāls palīdzēs bankai «Citadele» attīstīties vēl straujāk. Bankas vadībai un jaunajiem akcionāriem ir kopīga vīzija par bankas izaugsmi - attīstīt banku «Citadele» par nacionālo līderi attiecībā uz kvalitāti un piedāvāto produktu daudzveidību Latvijas banku sektorā,» atzīmēja bankas valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Tāpat bankā uzsvēra, ka jau akciju iegādes dienā jaunie akcionāri ir palielinājuši bankas pamatkapitālu par 10 miljoniem eiro, tam sasniedzot 156,6 miljonus eiro. «Gan ERAB, gan bankas «Citadele» jauno akcionāru mērķis ir palīdzēt bankai «Citadele» kļūt par vienu no vadošajiem finanšu uzņēmumiem Latvijā un vēlāk arī Baltijā, piedāvājot augstas kvalitātes pakalpojumus klientiem. Kā ilgtermiņa investori akcionāri vēlas palielināt bankas bilanci un stiprināt bankas finanšu rādītājus, lai banka «Citadele» varētu veicināt kreditēšanu un turpināt paaugstināt pakalpojumu kvalitāti. Tas sekmētu gan banku sektora, gan Latvijas ekonomikas attīstību kopumā,» skaidroja bankas pārstāvji.

Beļavskis atzīmēja, ka, pateicoties jauno akcionāru sniegtajām iespējām, banka varēs būtiski palielināt ieguldījumu Latvijas ekonomikas un tautsaimniecības attīstībā. «Jaunie akcionāri ir pasaules līmeņa finanšu un uzņēmējdarbības eksperti, kas sniegs iespēju bankas vadībai saņemt arī jauna veida zināšanas turpmākai bankas attīstībai un pakalpojumu pilnveidošanai klientiem. Esam priecīgi, ka arī turpmāk ERAB būs viens no mūsu akcionāriem. Tai ir bijusi ļoti liela nozīme bankas «Citadele» izaugsmē. (..) Banka «Citadele» turpinās apkalpot gan iedzīvotājus, gan uzņēmumus, sniedzot visus līdzšinējos pakalpojumus, kā arī ieviešot jaunus. Turpināsim kreditēt uzņēmumus un iedzīvotājus, tai skaitā turpināsim mūsu dalību valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Mēs arī turpmāk būsim vienīgais «American Express» karšu izplatītājs Latvijā un Lietuvā,» klāstīja bankas vadītājs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka līdzšinējo vairāk nekā četru darbības gadu laikā banka «Citadele» ir kļuvusi par vienu no aktīvākajiem Latvijas tautsaimniecības kreditētājiem. Banka Latvijas ekonomikā ir investējusi 758 miljonus eiro izsniegto kredītlīdzekļu veidā pēdējo četru gadu laikā.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka valdība valstij piederošās bankas «Citadele» akcijas starptautiskajai investoru grupai nolēma pārdot pērn 5.novembrī. Savukārt šogad 15.aprīlī attiecīgo darījumu akceptēja Eiropas Centrālās bankas Padome.

Banka «Citadele» dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās «Parex bankas» operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par «Parex bankas» restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no «Parex bankas» tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka - «Citadele», bet «Parex banka» sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus. Pēc aktīvu apmēra banka «Citadele» 2014.gada beigās bija sestā lielākā banka Latvijā.

Komentāri (218)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu