Interesanti fakti par vakcinācijas vēsturi (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Ikviena jauna vakcīna allaž liek aizdomāties arī par vakcinācijas milzīgo ieguldījumu cilvēces veselības saglabāšanā. Mazliet vairāk kā divsimt gadus ilgajā pastāvēšanas vēsturē vakcinācija no nāves ir paglābusi simtiem miljonu cilvēku, bet mūsdienās tā ik gadus glābj divus - trīs miljonus bērnu dzīvību, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati.

Arī Eiropas valstīs nule aizvadītā ikgadējā Imunizācijas nedēļa vērsusi iedzīvotāju uzmanību uz lielo vakcinācijas nozīmi infekcijas slimību profilaksē, tostarp atgādinot arī par jaunajām vakcīnām vakcinācijas kalendārā. Latvijā vakcinācijas kalendārs no 2015.gada ir papildināts ar būtisku jaunumu – valstī uzsākta jaundzimušo vakcinācija pret rotavīrusu. Ar tās palīdzību aizsardzība pret smagu rotavīrusa infekciju tiks nodrošināta 80-90% bērnu. Arī šī vakcīna, kuras izstrāde uzsākta 1997.gadā, ir kārtējais zinātnes sasniegums, kas no smagas vemšanas, caurejas un citiem smagiem veselības traucējumiem pasargā ne tikai Latvijas mazuļus, bet miljoniem bērnu visā pasaulē.

Atgādinām vakcinācijas spilgtākos sasniegumus pēdējo 200 gadu laikā^

· 1796.gadā angļu ārsts Edvards Dženners (Edward Jenner) izgudroja vakcināciju pret bakām – slimību, kas 20.gadsimtā paņēma 300-500 miljonu dzīvību. Kopš 1970.gada, pateicoties vakcinācijai, slimība ir uzvarēta, bet vakcinācija tika atcelta 1980. gadā, jo pasaulē saslimstība vairs netika konstatēta.

· 19.gadsimtā franču mikrobiologs ķīmiķis Luijs Pastērs atklāja vakcīnu pret trakumsērgu. Līdz tam šī slimība nebija ārstējama un traku dzīvnieku kodumi cilvēkam izraisīja nāvi. 2003. gadā Latvijā tika reģistrēts pēdējais apstiprinātais saslimšanas gadījums cilvēkam, bet pasaulē ar to ik gadu joprojām mirst aptuveni 55 000 cilvēku.

· Ar vakcinācijas palīdzību pasaulē gandrīz pilnībā izdevies izskaust arī saslimstību ar bīstamo poliomielītu jeb bērnu trieku – infekciju, kas galvenokārt skar bērnus. 1955. gadā Džonass Solks izstrādāja iedarbīgu poliomielīta vakcīnu, un ASV un citās valstīs sākās masveida imunizācija pret šo slimību. 1988. gadā PVO sāka īstenot starptautisku poliomielīta apkarošanas programmu. Tolaik slimība paralizēja vairāk nekā 1000 bērnu dienā, bet 2001. gadā visa gada laikā tika reģistrēts jau mazāk nekā 1000 saslimšanas gadījumu, ziņoja PVO. Patlaban poliomielīta draudi pasaulē atkal ir pieauguši. Lielākoties tiek skartas vardarbības nomāktās valstis, kur ir slikti sanitārie apstākļi kā Afganistāna, Somālija, Sīrija, Pakistāna. Tāpēc arī Latvijā pastāv poliomielīta vīrusa izplatīšanās risks un pret šo slimību bērni noteikti ir jāvakcinē.

· Vakcīna pret tuberkulozi ir viena no senākajām pasaulē. Vakcinācija pret šo infekciju tika uzsākta 1921.gadā, bet kopš 1974.gada tā iekļauta PVO paplašinātajā imunizācijas programmā. Kaut gan saslimstību ar tuberkulozi pasaulē un arī Latvijā nav izdevies izskaust, vakcinācija pasargā no nāvējošām un smagām slimības formām, tādejādi mazinot bērnu mirstību. Šodien pasaulē ar tuberkulozi ik gadu saslimst 20 miljoni cilvēku, bet 3 miljoni gadā mirst.

· Vakcinācija ir ievērojami samazinājusi saslimstību arī ar masalām. Tā var būt ļoti nopietna slimība, jo var norisināties ar smagām komplikācijām kā vidusauss iekaisums, pneimonija, caureja, encefalīts u.c. – aptuveni 160 000 bērnu katru gadu pasaulē no tām mirst. Latvijā vakcinācija pret masalām ar monovakcīnu tika uzsākta 1968. gadā un tika novērots straujš saslimstības samazinājums. 2007., 2009., 2010. un 2013. gadā masalu gadījumi Latvijā netika reģistrēti. Līdz ar to 2013. gadā PVO ieskaitīja Latviju to 15 Eiropas reģiona valstu grupā, kurā masalu vīrusa transmisiju bija izdevies pārtraukt. Patlaban gan masalu uzliesmojumi vērojami visā Eiropā iedzīvotāju grupās ar zemu vakcinācijas aptveri. Pēc PVO datiem, 2013. gadā masalu gadījumi tika reģistrēti 36 Eiropas reģiona valstīs, kas nozīmē, ka arī Latvijā bērni pret šo infekciju noteikti ir jāvakcinē.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu