Jautājumi un atbildes par kontracepciju (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ar laiku atklājās, ka papildus kaula, sarkankoka vai stikla lodītēm, kas tika ievadītas dzemdē, var izmantot arī metālu - varu, sudrabu un zeltu. Tam ir ne tikai antibakteriāla iedarbība, metāla joni padara mazkustīgus spermatozoīdus, nodrošinot labāku kontracepcijas efektu.

Jau 400 gadus p.m.ē., lai pasargātu sievietes no nevēlamas grūtniecības, dzemdē ar caurulītes palīdzību ievadīja dažādus priekšmetus. Skaidrs bija viens - ja dzemdē atradīsies svešķermenis, tas traucēs iestāties grūtniecībai. Tas ir dzemdes spirāles idejas pirmsākums.

1930. gadā tika radītas pirmās spirāles ar metālu - varu un cinku, bet 1958. gadā tika ielikta pirmā plastmasas intrauterīnā spirāle sievietei, kurai bija alerģija uz metālu. Spirāles ēra kontracepcijā sākās 60. gados, kad sāka ražot T veida spirāles ar vara stieplīti, kas izdala dezinficējošus jonus.

Cēlmetāla pozitīvais efekts

Mūsdienās spirāles ir mazāka izmēra kā senāk un tas ir, pateicoties cēlmetāla un vara sakausējumam. Vēl viena privilēģija - spirālēm ir pieejami dažādi izmēri un ginekologs var piemeklēt atbilstošu spirāles izmēru katrai sievietei. Viena no efektīvākajām kontracepcijas izvēlēm ir zelta spirāle - elastīga un neliela spirāle, veidota no speciāla medicīniska polietilēna, kas pārklāts ar augstas kvalitātes zelta un vara sakausējuma slānīti. Zelta spirāle ir laba izvēle sievietēm, kas vēlas ilgtermiņa kontracepciju un nevēlas, nepanes vai nevar lietot hormonālo vai kādu citu kontracepciju.

Vai zināji, ka spirālei ar zelta un vara sakausējumu piemīt baktericīda un pretsēnīšu iedarbība - tā pasargā no iekaisuma procesiem, jo metālu sakausējums iznīcina daļu mikrobu, kas atrodas dzemdes kaklā. Zelta spirāles sastāvā esošais cēlmetāls zelts veido stabilu sakausējumu ar varu, nepieļaujot spirāles fragmentāciju(sīku korozijas produktu atšķelšanos, kas traumē dzemdes gļotādu), kas ir iespējama, lietojot tikai varu saturošas spirāles.

Kam piemērota spirāle?

Zelta spirāle ir piemērota jebkurai sievietei, kurai nepieciešama kontracepcija, īpaši sievietēm, kuras tuvāko gadu laikā neplāno grūtniecību (zelta spirāle pasargā no grūtniecības 7 gadus). Tā ir piemērota arī jaunajām māmiņām, kuras baro ar krūti, sievietēm, kuras smēķē, kā arī sievietēm, kurām ir augstāks infekciju risks, piemēram sievietēm, kuras slimo ar cukura diabētu.

Vienlaikus spirāle ir atgriezeniska kontracepcijas metode - ja plānotas grūtniecības vai kādu citu apstākļu dēļ jāpārtrauc spirāles lietošana jau ātrāk, vienkārši jādodas pie ginekologa, lai to izņemtu. Šī kontracepcijas metode nesatur hormonus un ir viens no lētākajiem efektīvajiem kontracepcijas veidiem. Plašāk par zelta spirāli vari lasīt jautājumu un atbilžu portālā «www.tikaisievietem.lv» sadaļā Zelta spirāle.

Uzdod savu jautājumu

Portālu «www.tikaisievietem.lv» konsultē un uz sieviešu uzdotajiem jautājumiem atbild 23 dažādu specialitāšu ārsti - ginekologi, neauglības ārstēšanas speciālisti, seksopatologs, psihoterapeiti, plastikas ķirurgs, osteodensitometrijas speciālists u.c. Piemēram, ginekoloģe dr.Daiga Baranovska atbild uz jautājumiem, kas interesē sievietes par zelta spirāli,uz jautājumiem par kontracepciju pēc dzemdībām atbild ginekoloģe dr.Dace Matule. bet atbildes uz jautājumiem par kontracepciju smēķētājām sniedz dr.Natalja Kalašņikova. Katru mēnesi tiek saņemti 80 - 100 jautājumi, kas aktuāli sievietēm, pārsvarā tie ir par kontracepciju, kā arī sievietes reproduktīvo veselību, piemēram, mēnešreizēm.

Uzdod savu jautājumu

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu