Nebijuša mēroga izstāde - Rīgā van Goga un Pikaso darbi (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Atskatoties uz Borisa un Ināras Teterevu fonda piecu gadu darbību Latvijā, no 1.maija līdz 5.jūlijam mākslas muzejā «Rīgas Birža» skatītājiem būs atvērta izstāde «Provansas valdzinājums», kurā būs iespēja skatīt izcilu 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta pirmās puses Francijas mākslinieku darbus.

Latvijas muzeju vēsturē šāda mēroga izstāde notiek pirmo reizi.

Ekspozīcija iepazīstina ar leģendāru mākslas pasaules personību - Pjēra Ogista Renuāra, Anrī Matisa, Vinsenta van Goga, Pola Gogēna, Marka Šagāla, Raula Difī un Pablo Pikaso - daiļradi. Izstādē aplūkojamas Pikaso «Faunu» sērijas gleznas un autora keramika, Difī «Vansas strūklaka», Šagāla «Pulkstenis liesmojošās debesīs», Pola Siņjaka «Pavasaris Provansā» un citi darbi.

Borisa un Ināras Teterevu fonds, kas ir viens no partneriem topošā Laikmetīgās mākslas muzeja izveidē, atbalstot šo projektu, vēlējies parādīt laikmetīgās mākslas attīstību 20.gadsimtā, kas nav iedomājama bez tās priekšteča - klasiskā modernisma, kuram pieder arī izstādē pārstāvētie mākslas darbi.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce uzsver, ka muzejs ir gandarīts par atbalstu, kuru mākslas muzeja «Rīgas Birža» daudzveidīgajām aktivitātēm ir snieguši Boriss un Ināra Teterevi, gan atbalstot laikmetīgās mākslas izpausmes, gan pievēršoties stabilu un par 20.gadsimta klasiku kļuvušu mākslas vērtību atvešanai uz Latviju. Šai aspektā īpaši nozīmīga ir gaidāmā izstāde, kur Rīgā vienkopus sapulcināti tādu mākslinieku meistardarbi, kuru vārdi veido pasaules mākslas vēstures spožākās lappuses, norāda Lāce.

Viņa skaidro, ka katrs autors iezīmē noteiktu attīstības līniju, kur skatāmas impresionisma un postimpresionisma metamorfozes, simbolisma un fovisma ieskicējumi, kubisma transformācijas un citas atklāsmes, kas ir bijušas būtiskas noteiktu laikmetu un paaudžu māksliniekiem un kas plašā laika amplitūdā ir veidojušas lielas sabiedrības daļas mākslinieciskos priekšstatus un gaumi. Izstāde rāda arī, cik būtiska nozīme šo autoru darbībā ir vietai, kur smelta iedvesma, attīstīts un pilnveidots iegūtais.

Boriss Teterevs saka, ka projekta koncepcija tika izstrādāta ciešā sadarbībā ar mākslas muzeja «Rīgas Birža» speciālistiem. Gada garumā ideja un Dienvidfrancijas kultūras telpas spilgtie iespaidi ir materializējušies izstādes ekspozīcijā. Iesaistītajām personām likās būtiski parādīt, kā Provansas gars spēja ietekmēt Latvijas mākslinieku pasaules izjūtu un redzējumu - no Aleksandras Beļcovas smalki niansētajām, elegantajām variācijām līdz Alekseja Naumova vasaras saules gaismā mirgojošam bagātīgam krāsu ziedam.

LNMM sadarbības partneri šajā projektā ir Orsē muzejs un Žorža Pompidu centrs Parīzē, Pikaso muzejs Antibā, A.Puškina Valsts tēlotājas mākslas muzejs Maskavā un K.M.Čurļoņa Nacionālais mākslas muzejs Kauņā. Tiek eksponēti arī darbi no «Belgazprombank» kolekcijas Minskā.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu