Jaunajam Černobiļas pārsegam savāc 180 miljonus eiro (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskie ziedotāji konferencē Londonā vienojušies samaksāt papildu 180 miljonus eiro par jaunu pārsegu Černobiļas atomelektrostacijai.

«Černobiļai veltītajā pasākumā savākti 180 miljoni eiro, lai nosegtu finansējuma iztrūkumu,» teikts Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) paziņojumā.

Lielāko daļu - 165 miljonus eiro - piešķīrušas G7 valstis un Eiropas Komisija.

Nauda tiek piešķirta papildus 350 miljoniem eiro, kurus ERAB apsolīja novembrī un banka norādījusi, ka finansējuma iztrūkums jaunajam projektam tagad ir samazināts līdz 85 miljoniem eiro.

Patlaban turpinās darbs pie jauna 20 000 tonnu smaga tērauda pārsega Černobiļas atomelektrostacijas atliekām. Kopā projekts izmaksās 2,15 miljardus eiro.

Konstrukcijā būs iebūvēta tehnoloģija, kas darbosies zem pārsega, lai attīrītu teritoriju, kad tērauda pārsegs būs uzlikts.

Amatpersonas saka, ka jaunais pārsegs izturēs 100 gadus.

To veido Francijas kompāniju «Vinci» un «Bouygues» kopuzņēmums «Novarka».

Projektu bija paredzēts pabeigt līdz šī gada beigām, bet ERAB skaidro, ka pagājušajā gadā piedzīvotās tehniskās problēmas to aizkavēs līdz 2017.gada beigām.

Eksplozija Černobiļas ceturtajā reaktorā 1986.gada 26.aprīlī ar radiāciju saindēja lielu Eiropas daļu, īpaši Ukrainu, Baltkrieviju un Krieviju.

Atomelektrostacijas vietā, kas atrodas ap 100 kilometru no Kijevas, piemiņas ceremonijā svētdien prezidents Petro Porošenko nolika vainagu pie pieminekļa katastrofas upuriem.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu