Strādā brīvdienās? Zini, kāda ir samaksa par darbu svētkos? (53)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pētījums rāda, ka 76% no brīvdienās strādājošajiem cilvēkiem nezina, kāda ir darba likumdošanā noteiktā samaksa par darbu svētku dienās.

Tuvākajās svētku dienās jeb 1. un 4. maijā 22% respondentu ir plānojuši strādāt, bet gandrīz katrs piektais pieļauj iespēju, ka šajās brīvdienās nāksies strādāt.

72% aptaujāto uzskata, ka dubultā samaksa par darba stundām svētkos ir motivējoša strādāt brīvdienā. Tajā pašā laikā vairāk kā puse (57%) aptaujāto atzīst, ka esošā samaksa par darbu svētku dienās varētu būt augstāka.

«Nepieciešamība strādāt svētkos visvairāk saistās ar konkrētā uzņēmuma pārstāvētās nozares specifiku. Piemēram, lielākā daļa tirdzniecības vai apkalpojošās sfēras uzņēmumu svētkos savu darbību nepārtrauc, kas ietekmē arī darbinieku grafiku. Tāpat aptaujas dati rāda, ka salīdzinoši daudz cilvēku labprāt strādā tieši svētkos, jo tādā veidā ir iespēja nopelnīt papildu ienākumus,» stāsta izklaides un atpūtas vietas «Klondaika» personāla nodaļas vadītāja.

Kā būtiskākās atšķirības starp darbu svētkos un darba dienās, aptaujātie visbiežāk norāda paaugstinātu darba samaksu, darbu apjoma izmaiņas, kā arī emocionālos faktorus, jo nav iespējams pavadīt laiku kopā ar ģimeni. 37% respondentu atzīst, ka darba devējs ir izdarījis spiedienu jeb devis mājienu strādāt svētku dienās.

Vairāk nekā trešdaļa aptaujāto atzīst, ka viņu ģimene neatbalsta lēmumu strādāt brīvdienās, 37% ģimenes lokā to nav pārrunājuši, bet katram ceturtajam iedzīvotājam nav iebildumu pret darbu svētku dienās.

28% aptaujāto atzīst, ka paši ir pielāgojuši darba grafiku, lai būtu iespēja strādāt svētku dienā. Savukārt, kā galveno iemeslu nepieciešamībai strādāt svētkos, 43% aptaujāto norāda konkrētās darbavietas / nozares specifiku un «slīdošo» grafiku, 27% vēlējušies strādāt papildu ienākumu dēļ, katrs desmitais aptaujas dalībnieks svētkus nesvin, bet 7% svētkos devušies strādāt tādā gadījumā, ja ir iekavējušies darbi.

Pētījumu veica uzņēmums «CV-Online Latvia» sadarbībā ar izklaides un atpūtas vietu «Klondaika»

Komentāri (53)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu