Trīs Nepālā dzīvojoši latvieši dodas palīgā cietušajiem un pastāsta par redzēto postu (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Trīs Nepālā dzīvojoši latvieši brīvprātīgo kārtā devušies uz zemestrīces skarto reģionu, lai palīdzētu cietušajiem.

sniegšanai upuriem

Brīvprātīgie skaidro, ka cietušo un mirušo skaits turpina augt, atrokot arvien vairāk būvju gruvešu. Nomaļākos ciematus glābēji vēl neesot sasnieguši, baidoties no arvien notiekošajiem zemestrīces pēcgrūdieniem un lietavām, kuras izraisa zemes nogruvumus, šķērsojot ceļus un takas uz ciematiem. Helikopteri uzņemot tikai vissmagāk cietušos, turklāt palīdzība koncentrēta Katmandu un Everesta reģionā.

šeit

Jaunieši stāsta, ka ar organizācijas līdzdalību katru dienu tiekot iztērēti aptuveni 400 līdz 500 eiro medikamentu, segu, telšu, apģērbu un pārtikas iegādei, lai palīdzētu ļaudīm, kuri zaudējuši tuviniekus un visu iedzīvi gruvešos.

Tikai dažos ciematos esot ieradies armijas helikopters, lai smagi ievainotos nogādātu uz slimnīcu. «Lauzti locekļi, asiņošana, kas nav arteriāla, netiek skaitīti kā smagas traumas. Sākotnēji uz epicentru devāmies ar diviem apvidus auto un septiņām moto ekipāžām. Kopā bijām 30 cilvēki, ar maksimāli piekrautiem auto, piegādājot humāno palīdzību. Ceļš vairākos posmos bija aizsprostots ar zemes nogruvumiem, bet uz vietas esošā tehnika operatīvi tos likvidēja. Veicām aptuveni 35 kilometrus no Gorkhas pilsētas uz ziemeļiem līdz vietai, kur tālāk vairs nebija iespējams nokļūt. Bijām pirmā organizētā palīdzības grupa, kas ieradās. Izveidojām bāzes nometni ar mērķi būt par izejas punktu un rezervju uzņēmēju tālākām darbībām. Ieradāmies 28.aprīļa pusnaktī,» teikts jauniešu paziņojumā medijiem.

Šorīt divas grupas devušās kalnos uz Tantanu, Saurapani un citiem mazākiem ciematiem pa ceļam, līdzi nesot 25-30 kilogramus smagas mugursomas ar nojumēm, medikamentiem, siltām drēbēm un pārtiku.

«Paralēli nodrošinājām intensīvu informācijas apmaiņu ar bāzes nometni zemāk. Mobilais datu savienojums deva unikālu iespēju plaši izplatīt informāciju par faktisko situāciju ciematos, par kuriem faktiski nebija nekādas informācijas. Tika informēta gan Nepālas armija, gan citi glābšanas dienesti, kuri tika iedrošināti palīdzēt. Pat armijas spēki bija nepārliecināti doties augšā, jo pēcgrūdienus vēl aizvien varēja sajust vairākas reizes dienā. Vietējie baidās nākt lejā, armija baidās iet augšā. Situāciju pasliktina lietus sezonas tuvums, kas rada papildu zemes nogruvumus un apgrūtina palīdzības piekļūšanu,» situāciju raksturo aktīvisti.

Kā ziņots, Nepālas valdība otrdien izsludinājusi trīs dienu sēras, lai pieminētu vairāk nekā 5000 cilvēku, kas gāja bojā postošajā zemestrīcē nedēļas nogalē.

Zemestrīce notika 26.aprīļa pusdienlaikā, sasniedzot 7,9 magnitūdas pēc Rihtera skalas. Tās epicentrs atradās Gorkha reģionā, 80 kilometrus no valsts galvaspilsētas Katmandu.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu