Māmiņ, mīļo māmiķīt... Šodien Latvijā svin Mātes dienu (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šodien Latvijā tiek svinēta Mātes diena - starptautiski svētki, kurus dažādos laikos svin visā pasaulē.

Mātes dienu Latvijā svin kopš 1992.gada. Dažādās valstīs Mātes dienu svin atšķirīgos datumos, Latvijā - maija otrajā svētdienā, bet septembra otrajā svētdienā svin Tēva dienu.

Igaunijā mātes diena tiek svinēta otrajā maija svētdienā, tāpat kā lielākajā daļā Eiropas valstu un ASV, Austrālija, Kanāda, Ķīna un Japāna svētkus par godu mātei svin maija otrajā svētdienā. bet Lietuvā — pirmajā maija svētdienā, Krievijā — pēdējā novembra svētdienā.

Mātes diena krāšņi tiek svinēta Spānijā, kur šie svētki tiek svinēti maija pirmajā svētdienā. Maijs Spānijā ir Jaunavas Marijas mēnesis, un spāņi šos svētkus uzskata par ģimenes dzimšanas dienu.

Pirmo reizi Mātes diena maija otrajā svētdienā tika svinēta 1908.gadā Amerikā, kad svētdienas skolas skolotāja Anna Rīsa Džārvisa no Rietumvirdžīnijas, godinot savu māti, rīkoja baznīcu dievkalpojumus.

Anna Džārvisa nebija precējusies, viņai nebija bērni, tiek uzslatīts, ka mātes diena ir viņas 'bērns'. Anna bija iniciatore idejai, ka Mātes dienai jābūt visas valsts svētkiem, tāpēc viņa, kopā ar citiem šīs idejas atbalstītājiem, rakstīja vēstules un aicinājumus valsts institūcijām, lai gūtu oficiālu atbalstu svētku svinēšanai, kas arī viņai izdevās.

Anna Džārvisa Mātes dienas svinēšanas ideju bija guvusi no savas mātes, kura teikusi savai mazajai meitai, ka pasaulē būtu nepieciešama viena diena, kad varētu godināt visas mātes - gan dzīvās, gan mirušās. Šo savas mātes ideju Anna realizēja dzīvē.

Svētku svinēšanas tradīcijas daudzās valstīs ir līdzīgas - mammām tiek dāvināti ziedi, saldumi un nelielas, bieži pašgatavotas dāvaniņas, šajā dienā apciemo vecākus un kopā pusdieno. Daudzviet visa ģimene dodas uz īpašu šai dienai veltītu dievkalpojumu baznīcā.

Šajā dienā Austrālijā, ASV un Japānā bērniem ir tradīcija pie apģērba spraust neļķes ziedu - krāsainu, ja māte ir dzīva, bet baltu, ja māte ir mirusi.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu