Praktiski padomi tiem, kas nolēmuši nodarboties ar jogu (23)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pavasaris ir iedvesmojošs gadalaiks, kad dzīvē ieviest kādas tīkamas, noderīgas pārmaiņas. Un kādēļ gan lai tā nebūtu tieši joga, kas uzlabotu dzīves kvalitāti!

Kad esi nobriedis jogas nodarbībām un tās garīgās pasaules iepazīšanai, izvēlējies no plašā piedāvājuma klāsta, kāda veida jogu apgūt, pie kādiem praktizētājiem to darīt un kādas summas atvēlēt, atliek vien sagatavoties praktiski - tērps, aksesuāri, ūdens, jeb viss, kas jāņem līdzi uz jogas nodarbību, portālam «Apollo» saka Saulgriežu jogas un mūzikas festivāla direktors Kristaps Keišs,

Kas nepieciešams, lai nodarbotos ar jogu:

Neatņemama jogas nodarbības atribūtika ir paklājiņš un to iegādāties var par dažādām cenām amplitūdā no 5 EUR līdz pat 70 EUR. Cena galvenokārt atkarīga no materiāla; lētākie būs ražoti no polietilēna (vieglas plastmasas), ķīmiski izturīgi. Nedaudz dārgāki būs izgatavoti no PVC un EVA – materiāli iegūti, izmantojot polivinilhlorīdu un etilvinilacetātu. Šiem paklājiņiem būs maza ūdens uzsūktspēja, tie būs elastīgi, neslīdoši un nenoberzīsies. Nesalsiet, ja uzklāsiet uz aukstas zemes. Protams, pieejamas dažādas krāsas faktūra. Vidēja cenu amplitūda būs paklājiņiem, kurā lietots neoprēns – ūdensnecaurlaidīgs un ērts materiāls, kuru izmanto arī hidrotērpos. Neoprēns ir mikroporaina kaučuka veids, pielietots arī medicīnā.

Dārgāk jogas paklājiņi izmaksās tiem, kuri ikdienā vēlēsies izmantot ražojumu no 100% pārstrādājamiem materiāliem, tātad bez toksīniem. Tie būs videi draudzīgi, bez lateksa un PVC. Viegli tīrāms, izturīgs, nereti tam pievienotas ekstras, piemēram, rokturi. Bieži par jogas paklājiem lasīsiet, ka tie veidoti no TPE – termoplastiskiem elastomēriem, kas apvieno vulkanizētas gumijas un plastmasas pārstrādes īpašības. Tie ir kā gumija un var tikt pārstrādāti atkārtoti. Tas būs būtiski, ja pievērsīsies jogai – tā ir saskaņā ar dabu, nevis pret to. Piemēram, Kundalini jogas praktiķi izvēlēsies paklājiņu no kokvilnas vai aitādu.

Apskatot tēmu par tērpu, uzreiz ‘jāatmet’ tas, kas jogai nav nepieciešams – apavi. Tos atstājam citām aktivitātēm un uz paklājiņa cilvēks ir bez apaviem. Tērps – jo apspīlētāks, jo labāks, tādējādi neradot sarežģījumus izpildot dažādus vingrinājumus, bet viss atkarīgs no jogas veida. Iegādājoties vai piemeklējot apģērbu, ieteicams piemērīt to un pamēģināt dažādus vingrojumus, izliekties pozās, lai saprastu, cik ērti tajā jūties. Tērpam jābūt vieglam, lai ķermenis var elpot, jo joga ir fizisks process. Paredzēti arī speciāli apģērbi, piemēram, karstajai jogai, Kundalini jogai, kurā novērojamas gaišas un brīvas apģērbu variācijas. Tāpat ir speciāli apģērbu zīmoli, kas rada kolekcijas jogas apģērbiem. Nepievēršot īpašu uzmanību stilam, galvenais, lai ir ērti – legingi un tops ar īsām piedurknēm vai bez tām; vīriešiem pieguloši šorti ar kailu ķermeņa augšdaļu, vai apspīlētu krekliņu. Komplektējot apģērbu, jārēķinās, ka cenu amplitūda ir dažāda - no 25 EUR - 65 EUR speciālos veikalos vai internetā. Turklāt, ja praktizējat katru dienu, apģērbam jābūt tīram, lai tas nerada diskomfortu ne pašam, ne citiem.

Nākamā tēma – ūdens. Ūdens dzeršana atsevišķās jogās ir atļauta; nav ieteicama; dažās – kontrolēta, tikai pēc noteiktiem vingrinājumiem. Tomēr, lielākoties, dzert ūdeni ir ieteicams. Vislabāk istabas temperatūras. Jogas entuziasti iecienījuši dzīvo, jeb strukturēto ūdeni. To nosaka ūdens molekulu izkārtojums – šajā gadījumā molekulas izkārtojušās simetriski un harmoniski, jo saņēmušas pozitīvu informāciju. Visbiežāk tāds ūdens sastopams dabā – avota ūdens, sasaldēts ūdens. Strukturētu, jeb tehnoloģiski harmonizētu ūdeni (18 posmu strukturēšanas tehnoloģija) iespējams arī iegādāties un maksās aptuveni 1 EUR 0,75l pudele. Atliek tikai noskaidrot vai tevis

izvēlētā jogas prakse atbalsta ūdens dzeršanu nodarbības laikā un mielot sevi ar enerģiju, ko dod ūdens ar atmiņu.

Jogas atribūti. Atsevišķas jogas praksēs vēl būs nepieciešami jogas ķieģelīši, jeb bloki, elastīgas lentas, sporta bumba. Šie atribūti paredzēti kā palīgi dažādu vingrinājumu izpildei. Jogas ķieģelīši – bloki, kas patiesībā veidoti no putuplasta vai korķa ir viegli – atsevišķās vietās nopērkami apmēram par 10 EUR 1gab. Kā ‘rokas pagarinātāji’ darbojas auklas, kuras nereti tiek pašu spēkiem šūtas no lina materiāliem un dažiem der arī parasta halāta josta. Var iegādāties sākot no 5 EUR. Nereti jogā tiek izmantotas arī fizioterapeitiskās bumbas. Tās ir dažādu izmēru, galvenokārt no gumijas, kas garantē labu amortizāciju. Sekmīgi palīdz trenēt līdzsvaru, vai, piemēram, izveidot tiltiņu, netraumējot muguru. Bez tam, ir lielisks palīgs nodarbībās ar bērniem viņiem paredzētās spēlēs un jogas vingrinājumos. Atrodamas veikalos, sākot no 5 EUR.

Joga šobrīd ir aktuāla veselības prakse ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Jogas praktiķi un pasniedzēji ir sabiedrībā atpazīstami cilvēki, kuriem noteikti ir lieliski ieteikumi un padomi, kā labāk un efektīvāk sevi pievērst jogas filosofijai.

Gan jogas praktizētāji, gan iesācēji tiks gaidīti no 19. līdz 21.jūnijam Siguldā atpūtas kompleksā «Brūveri», kur tiks piedzīvots jau trešais Saulgriežu jogas un mūzikas festivāls, kas ieguvis starptautisku mērogu un aicina smelties iedvesmu ar jogu, pasaules mūziku un sirsnību.

Tikai trīs dienas jūnijā, kurā tikties ar domubiedriem, jogas praktiķiem un tiem, kuri interesējas par kvalitatīvu dzīvi. Iespēja satikt jogas pasniedzējus no visas pasaules – Somijas, Vācijas, Igaunijas, Krievijas, Japānas, Beļģijas, Indijas, kā arī Latvijas, piedalīties jogas nodarbībās, klausīties lekcijas un baudīt koncertus. Īpaša programma veidota arī bērnu auditorijai – zaļā dzīvesveida mākslas izpausmes, meistardarbnīcas un bērnu joga. Saulgriežu jogas un mūzikas festivāla laikā organizatori piedāvās izbaudīt saulgriežu nakts burvību latviskās tradīcijās un rituālos, tā apliecinot dabas procesu īpašo nozīmi ne tikai jogā, bet arī no senčiem mantotajās paražās.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu