Eksperts: Krievija lepojas ar 9.maiju, jo nekā cita nav (238)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Krievijas pilsoņiem jau sen pietrūkst iemeslu pašcieņai –  ir ļoti grūti izveidot savu biznesu, nav politisko brīvību. To aizvieto ar lepnumu par «Uzvaru Lielajā Tēvijas karā». To intervijā LTV raidījumam «de facto» stāsta Krievijas domnīcas «Levadas centrs» sociologs Aleksejs Levinsons.

«Lai to kompensētu, ir jālepojas par kaut ko lielāku, kopīgu - kopīgo uzvaru, kopīgo līderi. Katrā cilvēkā, latvietī, amerikānī, ir stīgas, kuras rezonē ar šādam idejām. Jautājums ir, vai uz tām stīgām spēlē, kā to tagad dara Krievijā», raidījumam stāsta Aleksejs Levinsons.

Sociologs norāda, ka šādai tendencei ir vairāki aspekti, un Krievijas iedzīvotāju attieksme pret 9.maiju ir cieši saistīta ar augstajiem Putina reitingiem. Krievijas sabiedrība ir mobilizēta ap vienu ideju. «Mūsu pētījumi rāda – līdera un tautas vienotības līmenis tagad ir visu laiku augstākais, pat ja mēs ņemam vērā Brežņeva un Hruščova laikus. Sabiedrība ir mobilizēta,» norāda pētnieks.

Debates un informācija par 20. gadsimta sāpīgajiem vēstures jautājumiem un otrā pasaules kara analīze Krievijas publiskajā telpā nav manāmi. Eksperti norāda - melnbaltā vēsture un alternatīvo skatījumu trūkums labi noder kā rīks cīņā ar politiskajiem oponentiem un Krievijas opozīciju.

Aleksejs Levinsons tomēr uzskata, ka karam Krievijas sabiedrība nav gatava: «Uzskatu, ka Krievijas sabiedrība vēlas nevis valdīt pār visu pasauli, bet dalīt to ar ASV. Dodiet mums tikai pusīti. Turklāt nav nepieciešams turēt visu savā kontrolē kā PSRS laikos, bet tikai simboliski zināt, ka mūs ciena vairāk nekā ASV. Tas, kas tur aizlidoja un aizbrauca gar Sarkano laukumu, jau nav pašu priekam. Tas ir - lai mēs zinām, ka viņi to redz».

Komentāri (238)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu