Zviedrijas Augstākā tiesa noraida Asanža lūgumu atcelt aresta orderi (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Zviedrijas Augstākā tiesa pirmdien noraidījusi tīmekļa medija «Wikileaks» dibinātāja Džūljena Asanža lūgumu atcelt orderi, kas izdots viņa arestam.

Asanžs kopš 2012.gada 17.jūlija mitinās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, šādi izvairoties no izdošanas Zviedrijai, kur likumsargi grib viņu nopratināt saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm.

Zviedrijas prokuratūra jau 2010.gadā izdeva orderi Asanža arestam, un Zviedrijas apelāciju tiesa pērnā gada novembrī noraidīja Asanža lūgumu orderi atcelt.

Augstākās tiesas paziņojumā norādīts, ka izmeklētāji gatavojas nopratināt Asanžu Londonā, un tiesa neredz iemeslu atcelt aresta orderi.

Zviedrijas prokuratūra martā piedāvāja nopratināt Asanžu Londonā. Viņi skaidroja, ka mainījuši nostāju, jo vairākos noziegumos, kuros Asanžs tiek apsūdzēts, augustā iestājas noilgums.

Asanža advokāts aprīlī paziņoja, ka viņa klients piedāvājumu pieņems.

Asanžs uzskata, ka izdošana Zviedrijai novedīs pie viņa nodošanas ASV, kur būs jāstājas tiesas priekšā par «WikiLeaks» publicētajiem slepenajiem ASV militārajiem un diplomātijas dokumentiem.

2010.gadā «WikiLeaks» pārsteidza pasauli, publiskojot simtiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu par karu Irākā un Afganistānā, kā arī lielu daudzumu diplomātisko vēstuļu, kas apkaunoja daudzas valdības visā pasaulē.

Asanžs jau iepriekš aicināja Zviedrijas prokurorus uz nopratināšanu ierasties Londonā vai to veikt ar interneta video starpniecību, tomēr līdz šim piedāvājumi tika noraidīti, jo tā nebūtu normāla likumīgā prakse.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu