Aleksandrs Sokolovs par krievu mentalitāti izsakās skarbi (142)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kopš 9.maija pasākumiem Rīgā daudzas slavenības nespēj beigt runāt atbalstošas runas vai tieši otrādi - nopelt pasākumu kā tādu. Arī fotogrāfam un televīzijas šova "Dejo ar zvaigzni" dalībniekam Aleksandram Sokolovam ir ko teikt 9.maija sakarā.

Fotogrāfs savā portāla «Facebook» kontā publiskoja šādu ierakstu:

Kaut esmu diezgan apolitisks cilvēks, vienā jautājumā mana pozīcija ir ļoti stingra. Es tagad nerunāju par patriotismu vai politiskajām partijām. Te ir tikai mans personīgais, subjektīvais viedoklis.

Mana dzimtā valoda ir krievu. Tas ir ļoti pozitīvi, jo tas dod man pieeju milzīgam literatūras apjomam. Gandrīz visu, ko es lasu, es lasu krieviski. Protams, tās ir ne tikai grāmatas. Dažreiz man patīk palasīt krievu forumus un izklaides portālus.

Zināt, kas mani pārsteidz? Apmēram puse no tēmām ir saistītas ar karu un patriotisko garu. Krievu interneta vidē visu laiku notiek nereāla smadzeņu skalošana. Ir milzīgi daudz tēmu par Krievijas pārākumu pār citām valstīm. Īpaši pār ASV. Ka no «Uzvaras dienas» ir izveidots kults, redz pat aklie. Ir tāda sajūta, ka Krievija ir vienīgā «īstā un pareizā» valsts, bet apkārt ir tikai ienaidnieki, kuri ir jāiznīcina. Citas valstis nenormāli traucē krieviem dzīvot laimīgi. Ir ļoti jūtams, ka Krievija gatavo savus pilsoņus ja ne karam, tad kaut kam līdzīgam. Parādījušās daudzas tēmas par to, ka vienīgais pareizais ceļš ir «krievu pasaule» - apvienot visus krievvalodīgus vienā valstī.

Es esmu racionāls un pragmatisks cilvēks. Man ir daudzu nacionalitāšu saknes. Bet tas neietekmē manu domāšanu. Es taisu secinājumus, balstoties uz faktiem, kuriem uzticos.

Es apzinos, ka mazas valstis nevar pastāvēt bez lielu valstu protekcijas. Cik mēs negribētu būt neatkarīgi, vienmēr būsim «zem kaut kā». Tas ir dabas likums. Mūsu neatkarība ir diezgan nosacīta. Bet ir ļoti labi, ka šobrīd mēs paši varam izvēlēties, kurš būs mūsu «protektors».

Ko es gribēju teikt? Es redzu, ka šobrīd Latvijas iedzīvotāji dalās divās grupās. Vieniem tuvāk austrumu vērtības un otriem - rietumu. Es pats daudzas reizes esmu bijis gan Krievijā, gan kādu laiku esmu padzīvojis ASV.

Tīri valodas ziņā man, protams, daudz vieglāk saprasties ar krieviem, bet kopumā... Es ļoti labi zinu, ka ne par kādiem solījumiem es nekad, nekad brīvprātīgi nepiekritīšu dzīvot Krievijā. Es ļoti labi esmu izpētījis krievu kultūru un mentalitāti. Zināt, kas ir Krievijas domāšanas pamatā? Necieņa. Necieņa pret visu. Pret savu tautu, pret valdību un pret sevi. Piemēri nav ilgi jāmeklē. Kā viņi uzvedas, kā viņi runā, kā viņi brauc - visur ir necieņa.

Es neticu, ka cilvēki mainās. Jā. Cilvēks var augt un attīstīties, bet viņa būtība nekad nemainīsies. Es neticu, ka paies laiks un starp čigāniem būs tikpat daudz profesoru, cik starp ebrejiem. Neticu, ka paies laiks un japāņi būs sliņķi. Neticu, ka amerikāņi būs mierīgi un bez ambīcijām. Un arī neticu, ka krievu būtība kaut kad mainīsies.

Es ļoti skaidri zinu, es ļoti labi saprotu - es negribu. Es negribu dzīvot «krievu pasaulē»! Es gribu, lai mani ciena, un gribu cienīt citus. Paldies.

Komentāri (142)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu